PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polska bryndza tylko polska

Od poniedziałku Polska będzie miała pierwszy własny produkt regionalny, którego nazwa będzie chroniona w całej Unii Europejskiej - informuje "Gazeta Wyborcza".



PRZEGLĄD PRASY: 11 czerwca urzędnicy Komisji Europejskiej oficjalnie wpiszą bryndzę podhalańską na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej. Starania podtatrzańskich baców o rejestrację tego owczego sera rozpoczęły się zaraz po wejściu Polski od Unii - pisze Bartłomiej Kuraś.

- Cieszymy się z ochrony bryndzy, choć do referendum unijnego szliśmy z hasłem: "Z oscypkiem do zjednoczonej Europy" - przypomina Andrzej Gąsienica-Makowski, starosta tatrzański.

Wnioski o rejestrację bryndzy i oscypka polscy górale złożyli równocześnie. Jednak w marcu tego roku rząd Słowacji wniósł zastrzeżenia do uznania oscypka za wyłącznie polski ser, przypominając, że po drugiej stronie Tatr produkuje się podobny ser o nazwie ostiepok. O bryndzę Słowacy nie mieli pretensji, dlatego Komisja Europejska zgodziła się już na jej rejestrację. Sprawa oscypka ciągle czeka na rozstrzygnięcie w Brukseli.

W maju słowackie ministerstwo rolnictwa zadeklarowało, że wycofa swoje zastrzeżenia do oscypka, po zapewnieniu przez polską stronę, że będą mogli produkować ostiepki. Oba kraje uzgodniły też, że nie będą tłumaczyć nazw swoich produktów na inne języki. To porozumienie nie dotarło jeszcze do Brukseli, dlatego Komisja Europejska nie wypowiedziała się jeszcze ostatecznie o oscypku.

- Oscypki robi się z mleka polskiej owcy górskiej z domieszką maksymalnie do 40 proc. mleka krów rasy polskiej czerwonej, a ostiepki mogą zawierać nawet 80 proc. krowiego mleka. Do tego oscypki mają wrzecionowaty kształt, a ostiepki beczułkowaty. No i wreszcie oscypki wyrabiane są tradycyjnie w bacówkach, a ostiepki produkowane są w mleczarniach - tłumaczy różnice pomiędzy polskim i słowackim serem Andrzej Gąsienica-Makowski. - Dlatego wierzymy, że wkrótce Komisja Europejska przyzna nam także wyłączne prawo produkcji oscypka, a Słowacy będą sobie mogli robić swoje ostiepki.

A jak się ma bryndza do oscypka?

- W polskim urzędzie patentowym zarejestrowanych jest pięć owczych produktów mleczarskich: oscypki, bundz, bryndza, redykołki i żętyca - wylicza Andrzej Gąsienica-Makowski. - Żętyca to inaczej owcza serwatka, bundz to po prostu biały, surowy owczy ser. Właśnie z bundzu robi się bryndzę, czyli miękki ser twarogowy z niekwaszonego mleka owczego. Z tego samego bundzu robi się też oscypki, tylko na koniec się je wędzi. Podobnie zresztą, jak redykołki, takie małe serki do zjedzenia na jeden raz.

Źródło: Gazeta Wyborcza



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.119.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.