W ciągu ostatnich lat wzrasta zapotrzebowanie na  produkty wytwarzane z naturalnych surowców, w oparciu  o tradycyjne receptury. Dlatego zaistniała potrzeba powołania rynku dla takiej właśnie produkcji. Salon „polskie smaki – tradycja i jakość” – to pierwsza tego typu inicjatywa w skali ogólnopolskiej. Otwarto go 2 grudnia br. Na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w Podwarszawskich Ząbkach. O randze tej uroczystości świadczy liczny udział władz państwowych i lokalnych, kościelnych, kierownictwo Giełdy i Polskie Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz przedstawiciele mediów. Regionalni producenci  przygotowali degustacje, udowadniając, że  o zachowanie tradycyjnych polskich smaków warto zabiegać. Przekonali się o tym m.in. Krzysztof Jurgiel – minister rolnictwa i rozwoju wsi, arcybiskup Leszek Sławoj Głódź, Grzegorz Russak – prezes PIPRiL oraz Zenon Daniłowski – prezes Praskiej Giełdy Spożywczej w Warszawie.

Pomysł Salonu został zrealizowany dzięki współpracy Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego z Praską Giełdą Spożywczą. W nowym specjalnie oznakowanym pawilonie giełda udostępniła stoiska targowe wraz z zapleczem socjalnym i chłodniczym. Obecnie handel odbywał się będzie w obiekcie o powierzchni 150 m2, ale jak zapewniają pomysłodawcy i kierownictw giełdy, docelowo istnieje możliwość zagospodarowania nawet 1000 mkw. Wszystko będzie zależało od zainteresowania, producentów klientów.

Izba, po skompletowaniu wykazu firm uczestniczących w przedsięwzięciu, podzieli producentów na poszczególne branże:
  • wyroby wędliniarskie, mięso, garmażerka
  • wyroby mleczne (sery, galanteria mleczna)
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • przetworzone wyroby owocowo-warzywne
  • dziczyzna - miody, nalewki, soki

Źródło "Farmer" 24/2005