PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ponad 70 gospodarstw na jarmarku agroturystycznym

Święto pieroga, poszukiwanie igły w stogu siana i tradycyjne wypiekanie chleba to m.in. atrakcje VIII Świętokrzyskiego Jarmarku Agroturystycznego. Ponad 70 gospodarstw wystawia się dziś w Parku Etnograficznym w Tokarni (Świętokrzyskie).



Jak powiedziała w piątek 31 maja Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej, to największa impreza organizowana przez muzeum. Dodała, że co roku rośnie liczba osób odwiedzających i wystawców. W tym roku padnie rekord, bo swoją ofertę zaprezentuje ponad 70 wystawców z gospodarstw agroturystycznych z regionu świętokrzyskiego.

- Właściciele gospodarstw agroturystycznych kuszą zwiedzających muzyką, śpiewem, jedzeniem i piciem. Po raz pierwszy Jarmark jest o tak wielkim zasięgu, zajmie bowiem dwa sektory Parku Etnograficznego w Tokarni - powiedziała Ryń.

Podczas jarmarku odbędzie się konkurs kulinarny "Świętokrzyskie Święto Pieroga". Swoje potrawy zgłosiło około 40 wystawców. - To pierogi niezwykle różnorodne, bo są te nasze tradycyjne "grycoki" z kaszą gryczaną i "soczewioki" z soczewicą, są też pierogi - co nas zaskoczyło - z fasolą. Wszystkie gotowane, wypiekane albo podsmażane - zachęcała Ryń.

Jak zapewniła, w niedzielę będzie dużo atrakcji dla rodzin z dziećmi, a wśród nich gry planszowe wielkoformatowe, osada średniowieczna, która będzie organizowała warsztaty dawnego rzemiosła.

Podczas jarmarku odbędzie się turniej rodzinny, którego główną nagrodą będzie lot balonem. Aby wygrać trzeba bedzie odnaleźć igłę w stogu siana, ujeździć świętokrzyskiego byka oraz wydoić krowę.

Tradycyjnie zorganizowany będzie pokaz obrzędowy w chałupie z Daleszyc połączony z degustacją. - To będzie obrazek pokazujący życie rodziny na dawnej wsi, która przygotowuje się do niedzielnego obiadu. Będą mielić zboża w żarnach, a później wypiekać chleb oraz podpłomyki i częstować nimi gości - powiedziała Ryń.

Na scenie wystąpią m.in. zespoły ludowe ze Świętokrzyskiego.

W zeszłym roku Jarmark Agroturystyczny odwiedziło 6 tys. osób. Najchętniej do Parku Etnograficznego przyjeżdżają mieszkańcy Małopolski, Mazowsza, Podlasia oraz woj. łódzkiego.

Jarmark organizuje Muzeum Wsi Kieleckiej i Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • LESZEK GRYKA 2013-06-04 00:21:39
    Jako kulinarny szkoleniowiec, organizator wielu konkursów kulinarnych w Polsce i zagranicą i były Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników pragnę podzielić się kilkoma uwagami z aktywna częścią ludzi kultywujących i pragnących rozkwitu polskiej kultury agroturystycznej!
    Kultura kulinarna regionów w Polsce to nie siermiężne gotowania na ognisku w prymitywnych warunkach ale tradycja smaku, wykorzystania produktów dostępnych w regionie , która nadal jest rozwijana i wzbogacona o nowe możliwości techniczne i dostęp do przypraw i produktów kiedyś niedostępnych dla rozwoju oryginalnych , własnych smaków !!!!
    Należy się dostosować do potrzeb współczesnego konsumenta , ciekawego smaku tradycji i nowości w dziedzinie kulinarnej .
    Nie można do dziedziny tradycji zaliczyć powstające masowo tzw. Paszarnie MC DONALD, ITP. Pozwalające ludziom zaspokoić swój zwierzęcy głód !!.
    Ludzie kulturalni spożywają posiłek aby zaspokoić swój głód w sposób kulturalny, estetyczny , oryginalny, tradycyjny, niepowtarzalny bo regionalny i spożyć miłe jedzenia .
    Tylko oryginalność smaków , pozwala na ściągniecie do siebie smakoszy i ludzi doceniających smak i tradycje wykonania .
    Obcokrajowcy szukają oryginalnych potraw i smaku danego regionu , w danym kraju , a nie siermiężnego naśladownictwa potraw z kraju im znanego !!!!
    Polska kuchnia , jako tygiel kultur , porównywalna była do francuskiej – tyle w niej było smaków , potraw .
    Dostępne były wszystkie zioła, przyprawy , produkty , które często przez Polskę trafiały do Niemiec, Francji .
    Nie ma innej kuchni z taka ilością zup, potraw z ryb słodkowodnych i różnorakiego przygotowania mięs , dziczyzny, drobiu i ciast !!!!!
    Wystarczy tylko odnowić, poszukać przepisy naszych babć , ciotek i dodać własną inwencją – tradycja smaku jest w nas zakorzeniona , potrzeba odświeżenia i dostępu do tradycji !!!
    Kultywując kulturę kulinarną naszych przodków jesteśmy oryginalni i ciekawi dla turystów !!!- Naśladując siermiężnie kuchnie innych narodów jesteśmy miernym plagiatem, lekceważonym przez gości przyjeżdżających do naszego kraju !!!!
    Rozwój kultury , także kulinarnej nie może zależeć od decyzji urzędników państwowych .
    To my Naród wybieramy i zatrudniamy urzędników aby organizowali życie publiczne według naszych potrzeb i według naszych życzeń .
    Inaczej stajemy się niewolnikami naszych pracowników - wybranych i opłacanych przez nas urzędników !!!
    Polska to nie słoma, wóz, koń - polska to nowoczesność , gastronomia, produkty spożywcze i techniczne oraz tradycja w europejskim wydaniu !!!!
    LESZEK GRYKA
    Studio Kulinarne Gales
    TEL. 604 33 29 13

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.218.88
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.