PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Powrót do przeszłości

Tak niskiego pogłowia trzody chlewnej nie było w Polsce od czerwca 1964 roku. Przetwórcy płacą za surowiec coraz więcej rentowność branży na koniec roku na pewno więc spadnie. Ale są też i dobre informacje. Mimo kryzysu spożycie mięsa nie spada. Choć konsumenci zmienili swoje upodobania.



W obecnej sytuacji budżety na reklamę i marketing idą pod nóż w pierwszej kolejności. I tyle jeżeli chodzi o kryzys – mówią przedsiębiorcy.

Andrzej Pawelczyk – Animex: nie możemy mówić o kryzysie, dlatego między innymi, że nasze produkty są podstawą dla milionów konsumentów w Polsce. Produkty mięsne. Miłość Polaków do wieprzowiny, to jest to, co pcha nasza branżę do przodu.

Ale pewne zmiany na rynku zaszły. Przede wszystkim jeżeli chodzi o przyzwyczajenia konsumentów.

Piotr Wierzbowski –Makron: nie zauważamy spadku konsumpcji, chociaż, rzeczywiście zmienia się częściowo profil tej konsumpcji, w kierunku tańszych wyrobów wędliniarskich, czy tańszych elementów mięsnych.

Największym problemem branży jest teraz nie spadek konsumpcji, ale rekordowy spadek pogłowia trzody chlewnej. Świń na rynku zaczyna brakować. Zamiast 18 milionów jest ich około 13. A to jak obliczyli eksperci najniższy poziom od 45 lat. Ceny skupu idą w górę, a przetwórcy zaciskają zęby. Tak dużych podwyżek kosztów nie mogą bowiem przerzucić na klientów. Zwłaszcza teraz. A to wszystko już niedługo odbije się na kondycji finansowej firm.

Ryszard Smolarek – Łmeat Łuków: ten kryzys w branży mięsnej, w branży przetwórstwa mięsnego, on się ujawni na koniec roku w wyniku. Po prostu rentowność branży będzie oscylowała w okolicach zera.

Obecną trudną sytuację rynkową branży mięsnej dodatkowo komplikują problemy banków z gotówką.

Zbigniew Nowak ZM Nowak: coraz gorsza dostępność do środków pieniężnych, ponieważ banki sporo podniosły marże kredytów bieżących, a również zwiększyły oczekiwania w stosunku do zabezpieczeń na wszelkiego rodzaju kredyty. Ale firmy mięsne mogą się pochwalić jedną rzeczą. Po wielu miesiącach negocjacji podjęto wreszcie decyzję o powstaniu wspólnej organizacji reprezentującej całą branżę mięsną.

Źródło: Agrobiznes/Witold Katner

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.91.71.108
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.