PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Regionalne produkty żywnościowe będą łatwiej dostępne

Nawiązanie współpracy między producentami regionalnej żywności i właścicielami sklepów zajmujących się jej sprzedażą, a także pozyskanie nowych członków, to najważniejsze efekty zakończonej w piątek 25 października konferencji Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.



Jak oceniła Renata Dyląg z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, konferencja przyniosła konkretne efekty. - Przede wszystkim producentom regionalnych produktów żywnościowych udało się nawiązać współpracę z właścicielami sklepów z tego typu żywnością, dzięki czemu będą mieli ułatwioną dystrybucję swoich produktów. Poza tym, część firm reprezentowanych na konferencji, jest zainteresowana uczestnictwem w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Jest to już teraz dość znana marka, co daje jej uczestnikom pewien prestiż - powiedziała.

W opinii dyrektora Wydziału Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Pawła Czyszczonia, konferencja miała także charakter promocyjny. - Zależało nam na tym, aby uczestnicy spotkania wymienili doświadczenia związane z realizacją przedsięwzięć promujących regionalną żywność. Niezwykle ważne było również umożliwienie nawiązania współpracy pomiędzy producentami produktów lokalnych, tradycyjnych i ekologicznych a restauratorami i hotelarzami, którzy serwując te wyroby wpływają na ich popularyzację - powiedział Czyszczoń.

Podczas dwudniowego spotkania uczestnicy Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, a także jej przyszli członkowie oraz specjaliści zajmujący się tą tematyką, mogli nie tylko dowiedzieć się więcej o funkcjonowaniu sieci, ale również wymienić doświadczenia oraz porozmawiać na temat najważniejszych zagadnień związanych z regionalną żywnością.

Uczestnicy konferencji odwiedzili także producentów żywności z terenu Dolnego Śląska, którzy są wizytówką regionu w produkcji wyrobów spożywczych, certyfikowanych znakiem sieci. Zwiedzili m.in. zakład przetwórstwa mięsnego "Galicja" w Niemczy, zakłady "Olvita" wytwarzające oleje tłoczone na zimno oraz gospodarstwo ekologiczne "Kozia Łąka" w Łomnicy.

Organizatorami wrocławskiego spotkania był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska zrzesza ok. 40 producentów, handlowców, przetwórców produktów regionalnych, a także restauratorów, którzy chcieliby zaproponować swoim gościom potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Certyfikowane przedsiębiorstwa oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzane z lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.165.57.161
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.