PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Śliwka i obwarzanek zarejestrowane

Komisja Europejska zarejestrowała kolejne polskie nazwy produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione oznaczenie geograficzne. Są to: śliwka szydłowska i obwarzanek krakowski.



Śliwki szydłowskie to suszone i wędzone owoce z pestkami lub bez, produkowane na terenie gminy Szydłów, w powiecie staszowskim, w województwie świętokrzyskim. Charakteryzują się jednolitą, elastyczną konsystencją miąższu i posiadają bardzo czysty i bardzo intensywny smak i zapach wędzenia. Skórka śliwek jest pomarszczona, ale błyszcząca o barwie ciemnogranatowej z połyskiem. Kształt śliwki zależy od odmiany i może być od kulisto-spłaszczonego do podłużnego.

Do produkcji śliwek szydłowskich wykorzystuje się następujące odmiany śliwek: Węgierka Zwykła, Stanley, Amers, Węgierka Dąbrowicka, Empres, Damacha, Oneida, Jojo, Top, Valjevka. Owoce zbierane są w odpowiednim stopniu dojrzałości gwarantującym odpowiednią jakość produktu gotowego. Zbiór jest przeprowadzany w okresie od sierpnia do października w zależności od odmiany, a właściwy termin określają sadownicy dzięki swoim specyficznym umiejętnościom i doświadczeniu nabytym prze lata praktyki. Zebrane owoce są ręcznie segregowane, a następnie poddawane procesowi podsuszania i podwędzania w specjalnych tradycyjnych szydłowskich suszarniach. Proces ten odbywa się przy pomocy gorącego powietrza i dymu uzyskanego ze spalania twardego drewna liściastego, które spalane jest w palenisku pod laskami czyli ażurowymi drewnianymi tacami, na których umieszczone są owoce.

Producenci wnioskujący o zarejestrowanie śliwki szydłowskiej, tj. Kółko Rolnicze w Szydłowie, Spółdzielnia Producentów Owoców „DOBRYSAD" w Szydłowie oraz Stowarzyszenie Producentów Owoców w Szydłowie, jako organy kontrolne upoważnione do przeprowadzania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją wybrali Świętokrzyski IJHARS oraz jednostki certyfikujące - COBICO Sp. z o.o., Biocert Małopolska Sp. z o.o., TUV Rheinland Polska Sp. z o.o., PNG Sp. z o.o. oraz PCBC S.A.

Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień posypany solą, sezamem, makiem, czarnuszką, posypką ziołową lub przyprawową, serem, cebulą. Może on być produkowany jedynie w Krakowie oraz w powiatach: krakowskim i wielickim. Tradycja wypieku tego produktu na tym obszarze sięga XIII wieku. Jego nazwa pochodzi od sposobu jego produkcji, czyli od obwarzania (zanurzania ciasta przed wypiekiem w wodzie o temperaturze do 90ºC).

Do specyficznych cech obwarzanka krakowskiego należy wyjątkowa struktura i konsystencja ciasta, uzyskiwana dzięki obwarzaniu ciasta w gorącej wodzie. Obwarzanek krakowski występuje w postaci pierścienia ze spiralną frakturą powierzchni i widoczną posypką oraz krótkim okresem świeżości (do kilku godzin).

Grupa producencka obwarzanka krakowskiego, czyli Jurajska Izba Gospodarcza, wybrała Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz jednostki certyfikujące - Biocert Małopolska Sp. z o.o. i TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. jako organy do przeprowadzania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją.

Przed wprowadzeniem do obrotu produktu posiadającego zarejestrowaną nazwę, producenci muszą poddać się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Ma ona na celu potwierdzenie, że na każdym etapie wytwarzania danego produktu spełnione zostały wymagania specyfikacji. Pozytywny wynik kontroli jest gwarancją wysokiej jakości produktu, co w konsekwencji odgrywa ogromną rolę przy budowaniu zaufania konsumentów i powoduje wzrost popytu na dany produkt.

Źródło: IJHARS/farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.200.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.