PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Systemy zarządzania jakością w gospodarstwie rolnym

Autor:

Dodano:

Tagi:

Producenci, przetwórcy czy dostawcy żywności muszą spełniać szczególnie wysokie wymagania dotyczące bezpieczeństwa jej wprowadzania na rynek.



Jakość, którą definiujemy jako – ogół cech i właściwości produktu decydujących o ich zdolności do zaspakajania bieżących oraz przewidywanych potrzeb klient – to pojęcie, które w ostatnim czasie stało się niebywale modne. Liczni producenci dóbr wszelakich, reklamują się posiadaniem przeróżnych systemów zarządzania jakością. Walka o klienta toczy się już nie tylko na cenę i szeroko pojętą jakość wyrobu ale i także na systemy zarządzania jakością. Współczesny klient doby Internetu, jest już całkiem dobrze zorientowany w tego rodzaju systemach i coraz częściej mając do wyboru produkty o porównywalnych cechach wybiera ten, na którego opakowaniu widnieją napisy mówiące o systemach jakości wdrożonych przez producenta.

Jedynym systemem, który na mocy wprowadzonych stosunkowo niedawno rozporządzeń  Unii Europejskiej oraz krajowych aktów prawnych, producenci żywności mają obowiązek wdrożyć – jest system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP. System ten jest ściśle powiązany z Dobrą Praktyka Produkcyjną i Higieniczną (GMP/GHP). Wdrożenie obu tych systemów bezpieczeństwa żywności jest obligatoryjne dla każdego podmiotu zajmującego się produkcją, dystrybucją i obrotem żywności. Powyższe wymogi dotyczą  także, wszystkich zakładów zbiorowego żywienia, począwszy od stołówek przedszkolnych, a na drogich restauracjach kończąc.

Jak na razie, z obowiązku jego wdrażania zostali jedynie zwolnieni producenci pierwotni, czyli hodowcy zwierząt, od których pozyskiwane jest mleko i mięso oraz rolnicy uprawiający spożywane przez człowieka rośliny. Przy okazji nadmienić trzeba, że obowiązek wdrożenia zasad GMP/GHP i systemu HACCP został nałożony, także na sektor wytwarzający pasze dla zwierząt. Ma to bezpośredni związek z ogólnoświatową tendencją zmierzającą do zapewnienia bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcji spożywczej, czyli począwszy od uprawy roślin i hodowli zwierząt (oraz produkcji pasz) w celu pozyskania podstawowych środków spożywczych (surowców) – poprzez ich przechowywanie, przetwarzanie, utrwalanie, pakowanie produktów, transport oraz dystrybucję, aż do oferowania żywności do sprzedaży lub dostarczenia jej konsumentom, a więc „od wideł do widelca”.

Nie mniej, musimy mieć świadomość, że prędzej czy później obowiązek wdrożenia systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli nie ominie także i producentów pierwotnych. Już obecnie, pomimo braku obligacji prawnej wielu rolników i hodowców zwierząt, zwłaszcza tych sprzedających swoje produkty dużym koncernom spożywczym, system HACCP wdrożyło lub właśnie wdraża, gdyż taki wymóg przedstawił im odbiorca. Zasady systemu HACCP są na tyle proste, elastyczne i uniwersalne, że wdrożenie go nawet na etapie uprawy roślin czy hodowli zwierząt nie stanowi poważnego problemu – o ile osoba wdrażająca system jest odpowiednio przeszkolona i posiada dostateczną wiedzę, nie tylko o samym systemie ale także, a może przede wszystkim o branży, w której system ma wdrożyć.

Odpowiednikiem Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (GMP/GHP) w produkcji pierwotnej jest Dobra Praktyka Rolnicza (GAP). Obejmuje ona wszystkie zagadnienia związane z odpowiednią uprawą roślin, a więc ich nawożeniem, nawadnianiem, zapewnieniem ochrony, zbiorami i magazynowaniem. W przypadku hodowli zwierząt chodzi  o  zabezpieczenie  zdrowia stada, prawidłowy i higieniczny chów, racjonalne wykorzystanie nawozu i ścieków, czy właściwą gospodarką odpadami.

22000 PL.jpg

Autor: Dekra

Opis: Bezpieczeństwo żywności ISO 22000:2005

Przy produkcji, dystrybucji i magazynowaniu pasz można wdrażać system GMP+, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne pasz, zwracając uwagę na odpowiednie warunki higieniczne przy ich produkcji i dystrybucji. System ten jest w zasadzie połączeniem odpowiednio dostosowanych do branży wymogów Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej oraz zasad systemu HACCP powiązanych z ogólnymi wymogami systemu zarządzania jakością.

Od niedawna systemy zarządzania jakością stosowane w branży związanej z produkcją środków spożywczych wzbogaciły się o kolejną normę – ISO 22000. Wymagania w niej zawarte mogą znaleźć zastosowanie dla wszelkiego rodzaju organizacji uczestniczących w całym łańcuchu żywnościowym, obejmującym produkcję pierwotną, producentów i przetwórców żywności, przedsiębiorstwa zajmujące się transportem i przechowywaniem produktów spożywczych, poddostawców, sprzedawców detalicznych oraz instytucje zaangażowane w obrót artykułami spożywczymi.

Idea systemu bezpieczeństwa żywności opartego o wymagania ISO 22000 opiera się na założeniu, że zagrożenia mogą zostać wprowadzone na każdym etapie łańcucha żywnościowego, dlatego też niezbędna jest odpowiednia kontrola każdego ogniwa dostarczającego żywność. Za bezpieczeństwo żywności i zapewnienie zdrowia konsumenta powinni odpowiadać wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego, w tym także producenci pierwotni.

Norma ISO 22000 opiera się na kilku  kluczowych elementach takich jak: skuteczny system zarządzania,  kontrola procesu, wdrożenie i przestrzeganie zasad HACCP, efektywne stosowanie programu warunków wstępnych (GMP/GHP), identyfikowalność wyrobu i surowca. Wymagania te muszą zostać spełnione w całym łańcuchu pozyskiwania i produkcji żywności, aż po ostatecznego konsumenta.

Oprócz norm związanych stricte z branżą spożywcza, w produkcji pierwotnej jest możliwe, także wdrożenie najbardziej uniwersalnego systemu zarządzania jakością, opartego na wymaganiach normy ISO 9001. Wdrożenie takiego systemu pozwala zademonstrować wszystkim klientom i odbiorcom, iż jakość wytwarzanych produktów jest zawsze taka sama, powtarzalna i zawsze zorientowana na oczekiwania i wymagania klienta. 

Wdrożenie i certyfikacja systemów zarządzania jakością z pewnością stanowi doskonałą reklamę dla każdej firmy działającej na rynku spożywczym, również i w dziedzinie produkcji pierwotnej – świadczy bowiem o spełnieniu bardzo wysokich wymagań, i to zarówno dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów, jak i wymagań higienicznych, a także funkcjonowaniu przedsiębiorstwa według najlepszych reguł i wytycznych zawartych w określonych standardach jakościowych.

Autorki artykułu są pracownikami naukowymi Katedry Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Auditor DEKRA Certification Sp. z o. o.

Logo DEKRA.jpg




Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.22.242
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.