Jarzębiak izdebnicki to trunek z jarzębiny, ziół i młodych pędów sosny jest odmianą wytrawnej wódki owocowej. Pochodzi z Izdebnika koło Lanckorony.
Od pewnego czasu już radni i działacze Stowarzyszenia Ekologiczno-Kulturalnego "Na Bursztynowym Szlaku" starają się w Komisji Europejskiej o wpisanie jarzębiaczka izdebnickiego na europejską listę produktów regionalnych. Czyżby pozazdrościli Łąckiej Śliwowicy?
Mający tradycje sięgające XVI w., produkowany w Izdebniku jarzębiak jest wytrawną wódką z dodatkiem jarzębiny, ziół i młodych pędów sosny. W XIX w. produkowała go istniejąca przy izdebnickim dworze gorzelnia – Fabryka Wódek Zdrowotnych i Likierów arcyksięcia Rainera Habsburga. Dzięki staraniom Urzędu Gminy w Lanckoronie znalazł się na małopolskiej Liście Produktów Lokalnych. Może już niedługo pozna go szersze grono smakoszy.
Źródło: lanckorona.pl/ farmer.pl
Komentarze