Odpowiedzialny za rolnictwo członek zarządu woj. opolskiego, Antoni Konopka wyjaśnił, że poradnik to odpowiedź na to, co dzieje się na rynku żywności tradycyjnej i lokalnej. Wzrasta świadomość konsumentów, którzy coraz częściej szukają takiej żywności, a więc powstaje nisza dla małych, rodzinnych gospodarstw rolnych, które mogłyby takie wyroby oferować i pozyskiwać w ten sposób dodatkowe źródło dochodu.
- Często jednak potencjalny producent z powodu istniejących w jego ocenie barier prawnych, niezrozumienia lub złej interpretacji przepisów, nie podejmuje się prowadzenia takiej działalności - wyjaśnił Konopka. I dodał: - Poradnik ma ułatwić podjęcie takich wyzwań i przybliżyć bezpieczne zasady produkcji i sprzedaży żywności regionalnej.
Kilkudziesięciostronicową broszurę, prócz specjalistów z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego, opracowywali także pracownicy takich opolskich instytucji jak sanepid, inspekcja weterynaryjna, inspekcja jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, urzędu skarbowego, urzędu kontroli skarbowej, KRUS czy Związku Rolników Śląskich. Poradnik ma się ukazać - w wersji papierowej i elektronicznej, dostępnej na stronie internetowej urzędu marszałkowskiego - jeszcze w tym roku.
Przygotowywaną już do wydania treść broszury omówiono podczas spotkania zorganizowanym przez samorząd woj. opolskiego. Kierownik Referatu Orzecznictwa Podatkowego w I Urzędzie Skarbowym w Opolu Agnieszka Wrześniewska-Urbaniak podkreśliła, że w broszurze umieściły informacje wszystkie instytucje, z którymi styka się rolnik rozpoczynający lub prowadzący już działalność gospodarczą. "Przeciętnemu rolnikowi może być trudno czytać ustawy. Pisząc tę broszurę staraliśmy się ująć wszystkie najważniejsze zagadnienia w sposób przystępny" - zapewniła Wrześniewska-Urbaniak.
Przedstawicielka urzędu skarbowego zwróciła uwagę, że broszura będzie z czasem wymagała aktualizacji. - Prawo ewoluuje, w każdej dziedzinie. Od stycznia np. wchodzą nowe przepisy dotyczące podatku VAT. Tymczasem poradnik dotyczy stanu prawnego na dziś. Trzeba pamiętać by te zmiany śledzić i uwzględniać - mówiła.
Maria Jeznach z opolskiego sanepidu przyznała, że do inspekcji sanitarnej trafia sporo zapytań od rolników o to, jakie wymogi trzeba spełnić, by zacząć produkować żywność. Prezes Opolskiego Związku Rolników i Organizacji Społecznych Danuta Bajak zastrzegła, że niezależnie od publikacji poradnika, powinni być doradcy, u których rolnicy mogliby na bieżąco konsultować kwestie prowadzonej lub zakładanej działalności czy zmieniających się przepisów.
Poradnik dla producentów rolnych ma się ukazać w nakładzie ponad tysiąca egzemplarzy a także być dostępny na stronie internetowej urzędu marszałkowskiego. Ma się na niej znaleźć także zakładka, w której będzie można zgłaszać uwagi i pytania. - Chcielibyśmy na bieżąco odpowiadać na zapytania i zapotrzebowanie na informację w tym zakresie - dodał Konopka.
Koszt opracowania i wydania poradnika - ok. 10 tys. zł - sfinansowany będzie ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Komentarze