Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) przekazał, że w pierwszym półroczu 2022 r. wartość eksportu ogółem towarów rolno-spożywczych z Polski osiągnęła poziom 21,9 mld euro (101 mld zł) - o 23,6 proc. wyższy niż w porównywalnym okresie rok wcześniej. Podobnie jak w latach poprzednich produkty rolno-spożywcze były eksportowane z Polski przede wszystkim na rynek unijny.

W okresie styczeń-czerwiec 2022 r. dostawy do krajów UE-27 wygenerowały 16,3 mld euro (wzrost o 28 proc.), co stanowiło ponad 74 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem. W tym czasie wśród eksportowanych produktów rolno-spożywczych dominowały: mięso, przetwory mięsne i żywiec (21 proc.), ziarno zbóż i przetwory (13 proc.), tytoń i wyroby tytoniowe (9 proc.), produkty mleczne (8 proc.), cukier i wyroby cukiernicze oraz ryby i przetwory rybne (po 6 proc.) - podał KOWR.

Jak dodał zastępca dyrektora generalnego KOWR Marcin Wroński, eksport artykułów rolno-spożywczych pozwala na zagospodarowanie nadwyżek żywności produkowanej w Polsce, stanowi ważne źródło przychodów dla polskiego przemysłu rolno-spożywczego i pośrednio wpływa na gospodarkę całego kraju.

Wroński przypomniał, że czwartek, 25 sierpnia to Dzień Polskiej Żywności.

Kilka lat temu wprowadziliśmy dla żywności oznaczenie "Produkt Polski". Kupując produkty z tym znakiem, klient ma pewność, że żywność została wyprodukowana w Polsce na bazie surowców pochodzących od polskich rolników - zaznaczył.

Wiceszef KOWR wyjaśnił, w ten sposób wspieramy naszą gospodarkę - zwiększając wpływy do budżetu państwa i dbając o miejsca pracy - a także środowisko naturalne, gdyż wybór krajowych produktów wiąże się z ograniczeniem śladu węglowego w transporcie. - Zachęcam, żeby nie tylko w Dniu Polskiej Żywności, ale każdego dnia okazywać swoją miłość do Ojczyzny przez patriotyzm konsumencki - zaznaczył Wroński.

Według KOWR produkcja artykułów spożywczych oraz napojów i wyrobów tytoniowych w Polsce w 2021 r. wyniosła około 290 mld zł. Istotną przewagą jest duży potencjał produkcyjny krajowego sektora rolnego oraz przetwórstwa spożywczego, dzięki czemu Polska jest jednym z największych producentów artykułów rolno-spożywczych w Unii Europejskiej. Polska zajmuje pierwsze miejsce w UE w produkcji: mięsa drobiowego, jabłek, buraka ćwikłowego, kapusty oraz niektórych owoców miękkich (tj. porzeczek, wiśni, malin). Nasz kraj na tle Wspólnoty jest także drugim co do wielkości producentem pieczarek, truskawek i borówek, trzecim - zbóż, rzepaku, mleka, ziemniaków, ogórków oraz buraka cukrowego i cukru.

Produkt oznaczony znakiem "Produkt Polski" musi być wyprodukowany z surowców wytworzonych na terenie Polski; w przypadku produktów nieprzetworzonych - w 100 proc., a produktów przetworzonych - w 75 proc.

Dzień Polskiej Żywności ustanowiony został w 2013 roku. Jak podaje internatowy kalendarz świąt nietypowych, data nie jest przypadkowa, gdyż właśnie pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki pełne są świeżych polskich warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami.