Natomiast jaja są poszukiwanym na rynku rarytasem , za który trzeba słono płacić , ponieważ charakteryzują się bardzo niską zawartością cholesterolu, średnio o 30 % mniejszą w porównaniu do innych jaj. Ponadto kury tej rasy hodowane są metodami ekologicznymi gdyż korzystając z zielonych, nieograniczonych wybiegów mają swobodny i niekontrolowany dostęp do różnych traw, ziół i ich nasion oraz bezkręgowców bytujących w glebie. Dzięki temu nioski dodatkowo wzbogacają swoją dietę w naturalne składniki pokarmowe, co może mieć wpływ nie tylko na ich smakowitość, ale także na niektóre cechy jakości jaj.
Dlatego obecnie wizytówką wielu powiatów w Małopolsce są nie tylko piękne górskie krajobrazy czy atrakcyjne gospodarstwa agroturystyczne, ale również smaczne potrawy lokalne przyrządzone z jaj zielononóżki.
Od niedawna kura ta jest głównym produktem ekologicznym i regionalnym powiatu proszowickiego. Na jego bowiem terenie utworzone zostało Stowarzyszenie Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza ,,Zielononóżka'', którego podstawowym celem działalności jest właśnie ratowanie ginącego gatunku jakim jest zielononóżka kuropatwiana. Członkowie stowarzyszenia organizują między innymi wystawy promujące ten gatunek kur.
W każdą pierwszą niedzielę miesiąca, na terenie giełdy ,,Ekorol'' przy ulicy Królewskiej w Proszowicach odbywa się giełda drobnego inwentarza podczas, której można nabyć pisklęta i jaja zielononóżki.
Źródło: farmer.pl
Komentarze