PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Życie gleby

Autor:

Dodano:

Tagi:

Efektywne Mikroorganizmy to szczepionka mikrobiologiczna składająca się ze szczepów drobnoustrojów. Można ją wykorzystywać zarówno w rolnictwie, do produkcji roślinnej i zwierzęcej, przechowalnictwie, jak również w ochronie środowiska czy gospodarstwie domowym.



Tematem międzynarodowej konferencji, która odbyła się w Licheniu, była „Biotechnologia EM-Farming w życiu Ziemi i jej mieszkańców”. Naukowcy, przedstawiciele firmy i sami rolnicy wypowiadali się o Efektywnych Mikroorganizmach.

Stanisław Kolbusz – prezes Stowarzyszenia Ekosystem –Dziedzictwo Natury przypomniał, że postęp cywilizacji idzie w kierunku niszczenia środowiska naturalnego poprzez jego intensywną eksploatację, a także wyjałowienie gleby, która coraz częściej pozbawiona jest pożytecznych drobnoustrojów. W konsekwencji powstaje m.in. ujemny bilans materii organicznej w glebie i jej zakwaszenie, a także ujemny bilans wody. Wprowadzanie EM-Farming do gleby, jak twierdzi Kolbusz, ma na celu zwiększenie ilości, a nawet odbudowę, korzystnej mikroflory, której główne zadanie to poprawa żyzności i urodzajności gleby oraz jej zdolności obronnych. Preparat jest kompozycją drobnoustrojów tlenowych i beztlenowych. Poza bakteriami fotosyntetycznymi zawiera także szczepy: bakterii kwasu mlekowego, drożdży, grzybów i promieniowców. – Jak działa EM-Farming? Likwiduje odór, poprawia zdrowotność gleby, a tym samym roślin, zwierząt i człowieka, sprzyja zwiększeniu plonów i podnoszeniu ich jakości – mówi Stanisław Kolbusz. Biotechnologia EM-Farming została opracowana przez Matthew Wooda, wychowanka profesora Teruo Higa, który odkrył Efektywne Mikroorganizmy.

Sławomir Gacka z EM-World Polska – wyłącznego przedstawiciela w naszym kraju europejskiej grupy EM-World i SCD WORLD z USA – mówił, że obecność wystarczającej ilości pożytecznych mikroorganizmów świadczy o zdrowiu gleby, właściwej strukturze, pH i zawartości próchnicy. Zauważył, że konwencjonalne rolnictwo narusza naturalny porządek w przyrodzie. W chorej glebie dominują mikroorganizmy chorobotwórcze, następuje gnicie materii organicznej, wydzielają się szkodliwe toksyny i gazy, rośliny mają słabo rozwinięty system korzeniowy. Stosowanie pożytecznych mikroorganizmów sprawia, że gleba uzyskuje strukturę gruzełkowatą, rośliny rozbudowują system korzeniowy, dzięki czemu mają większą szansę czerpać substancje odżywcze z jej głębszych warstw. Zwiększa się również pojemność wodna gleby, co jest wyjątkowo ważne teraz, gdy zmienia się klimat i coraz częściej występują susze. Efektywne Mikroorganizmy wiążą azot atmosferyczny i wprowadzają w obieg pierwiastki niezbędne dla roślin. Zaletą ich stosowania jest również detoksykacja gleby z pozostałości po pestycydach i dejonizacja metali ciężkich. Sławomir Gacka podkreślał, że po zastosowaniu EM-Farming procesy gnilne zostają zatrzymane, a przemiany zachodzą w formie fermentacji, przyspieszając humifikację (proces przekształceń materii organicznej). Substancje wytwarzane w procesach metabolizmu mikroorganizmów dezynfekują glebę, hamując w ten sposób rozwój szkodliwych organizmów, a zarazem wzmacniają rośliny.

Jak stosować preparat? Najlepiej przed, w trakcie lub po deszczu, w okresie suszy natomiast należy zwiększyć ilość wody do 1000 i więcej l/ha. Zabiegi trzeba wtedy wykonywać rano, wieczorem lub nocą. Jesienią najlepiej stosować EM-Farming do gleby przed orką zimową, do zaprawiania nasion i w trakcie siewu.

Matthew Wood – uczeń prof. Teruo Higa i prezes SCD WORLD ze Stanów Zjednoczonych – mówił, że EM-y to narzędzie, które można wykorzystać w wielu różnych sytuacjach. Trzeba mieć jednak świadomość, że to nie rozwiązuje wszystkich problemów. Zaznaczył również, że ilość energii zużywanej na wyprodukowanie i transport żywności w ostatnich 15 latach dramatycznie wzrosła. To konsekwencja coraz powszechniejszego wykorzystania urządzeń zużywających energię, ropy naftowej, stosowania nawozów i środków ochrony roślin. Koszty produkcji żywności rosną, ale jej jakość, mimo tych wysokich nakładów, stale spada. – Zmniejszyła się liczba pierwiastków śladowych, substancji biologicznie czynnych, przeciwutleniaczy czy witamin w pokarmie, który spożywamy. Z powodu intensyfikacji produkcji żywności w krajach wysokorozwiniętych stale powiększa się też efekt erozji, a należy pamiętać, że wyprodukowanie 2,5 cm warstwy gleby trwa około 100 lat. Amerykańskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że na skutek erozji rocznie w USA tracone jest 5–7 cm gleby. Dlatego dobrze się stało, że udało się zbadać siłę, jaka drzemie w mikroorganizmach. Ich stosowanie w rolnictwie obniża koszty uprawy, poprawia strukturę gleby i jakość samych roślin – zaznaczył Matthew Wood.

Źródło: Farmer 16/2008



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.3.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.