W ciągu ostatniego roku portugalskie gospodarstwa produkujące żywność biologiczną sprzedały produkty o łącznej wartości 20 mln euro. - W porównaniu z 2010 r. odnotowano wzrost obrotów o ponad 20 proc. Pod koniec bieżącego roku należy się spodziewać podobnej dynamiki sprzedaży - ocenił resort.
Według Jaime Ferreiry, przewodniczącego Portugalskiego Stowarzyszenia Wytwórców Żywności Ekologicznej (Agrobio), tak duży wzrost popytu na produkty biologiczne jest napędzany panującą w tym iberyjskim kraju modą na zdrowy styl życia, a także rosnącym zapotrzebowaniem na rynkach zewnętrznych.
- W ciągu ostatniej dekady sektor +bio+ przekształcił się w Portugalii z niszy w rynek masowy. Żywność ekologiczna dostępna jest dziś nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale również powszechnie w placówkach osiedlowych oraz w supermarketach. Coraz częściej trafia też na eksport - odnotował Ferreira.
Według szacunków Agrobio głównymi odbiorcami ekologicznej żywności z Portugalii są Niemcy, Holandia oraz Szwajcaria.
Tereny, na których uprawiana jest żywność ekologiczna, zajmują prawie 6 proc. całej powierzchni upraw rolnych w Portugalii. Niemal jedną czwartą terenów pod produkcję "bio" stanowią gaje oliwkowe.
Komentarze