Jak co roku, na targach prezentowana będzie głównie żywność ekologiczna. Owoce, warzywa, przetwory mleczne, zboża, soki i napoje. Polskich wystawców wspierają w tym urzędy marszałkowskie i ministerstwo rolnictwa.

Udział w targach to potwierdzenie najwyższej jakości produkowanych przez siebie wyrobów. I co najważniejsze, okazja do pokazania się na światowym rynku.

Liliana Lehrer – Rychel Stowarzyszenie Ekologia Polska: Zaprezentujemy się jako rzetelni partnerzy. Poza tym, możemy nawiązać kontakty z producentami innych krajów, bo liczymy na to i współpracę.

To co ma przyciągać do polskich stanowisk to serwowane wszystkim pierogi. Naszym hitem będzie polsko-niemiecka sałatka kartoflana.

Maciej Jan Rudziks kucharz: sałatka z produktów polskich, z ziemniaków polskich. Tylko nie z tych, o których pisała bulwarówka a przepis niemiecki.

W międzynarodowych targach żywności ekologicznej Polska bierze udział po raz czwarty. Liderami w eko-produkcji nadal są Austriacy, Włosi, Niemcy i Duńczycy.

Źródło: TVP/ Redakcja Rolna