PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Coraz więcej jest producentów i upraw ekologicznych w Polsce

Coraz więcej jest producentów i upraw ekologicznych w Polsce
fot. pixabay

Rolnictwo ekologiczne w Polsce rośnie w siłę! Jak wynika z najnowszych danych IJHAR-S - w ubiegłym roku, w porównaniu do danych z 2019 r., wzrosła zarówno powierzchnia upraw w ekologii, jak również liczba producentów ekologicznych w naszym kraju.



Może nie jest to jeszcze 25% upraw pod ekologią - jak wynika z założeń Zielonego Ładu - ale i tak jest to dobra wiadomość: łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w naszym kraju to - według stanu na dzień 31 grudnia 2020 - 509,3 tys. ha, wobec 507,6 tys. ha na koniec 2019 r.

Wzrosła też liczba producentów ekologicznych. Według najnowszych danych IJHAR-S, na koniec 2020 r. było ich w naszym kraju 20 274 (wobec 20 144 rok wcześniej), z czego18 575 osób zajmowało się produkcją rolną, 250 przedsiębiorców dostarczało ekologiczny kwalifikowany materiał siewny i wegetatywny materiału rozmnożeniowego, 30 osób prowadziło ekologiczne pasieki, 40 osób prowadziło zbiór ze stanu naturalnego, a 11 osób hodowało ekologicznie ryby (lub uprawiało wodorosty). Reszta zajmowała się przetwórstwem i sprzedażą.

Najwięcej ekologicznych producentów gospodaruje w woj. warmińsko- mazurskim – 3 270 osób, i prawie w całości jest to produkcja rolna. 43 osoby dostarczają ekologiczny kwalifikowany materiał siewny i wegetatywny materiału rozmnożeniowego. W tym województwie notuje się też największą powierzchnię pod uprawami ekologicznymi - 108,8 tys. ha.

Na odrobinie mniejszej powierzchni bo "tylko" 101,5 tys. ha, produkcję ekologiczną prowadzi 2 209 osób w woj. zachodniopomorskim. Też jest to w zasadzie głównie produkcja rolna, a dodatkowo 56 osób produkuje ekologiczny kwalifikowany materiał siewny i wegetatywny materiału rozmnożeniowego. 

Więcej osób - w porównaniu do zachodniego Pomorza, a konkretnie 2 953 przedsiębiorców, prowadzi działalność ekologiczną w woj. podlaskim, ale jednak na zdecydowanie mniejszej powierzchni 52,4 tys. ha.

Pod względem działających producentów ekologicznych wyróżnia się też woj. mazowieckie - w 2020 r. działało tu 2661 przedsiębiorców ekologicznych. 2179 osób prowadziło produkcję rolną, 269 osób zajmowało się tzw.  przygotowaniem (konserwowanie lub przetwarzanie produktów rolnictwa ekologicznego włącznie z ubojem i rozbiorem produktów pochodzenia zwierzęcego, a także pakowanie, znakowanie lub wprowadzanie zmian w oznakowaniu odnoszącym się do ekologicznej metody produkcji), a 353 osoby zajmowały się wprowadzaniem na rynek produktów ekologicznych (z wyłączeniem importowanych z państw trzecich). Powierzchnię ekologicznych UR Inspekcja oszacowała tu na 41,2 tys. ha.

Bardziej na przetwórstwo i sprzedaż nastawieni są też ekologiczni przedsiębiorcy w Wielkopolsce. Na 971 osoby zarejestrowane w omawianym zestawieniu IJHAR-S, 748 prowadzi ekologiczną produkcję rolną, 139 osób zajmuje się tzw. przygotowaniami, a 153 przedsiębiorców w Wielkopolsce wprowadza na rynek produkty z zielonym listkiem.

W siłę rośnie też ekologiczne przetwórstwo w woj. lubelskim. 

Nadal - w porównaniu do danych z ub. roku - najmniejsze zainteresowanie rolnictwem ekologicznym wykazują mieszkańcy woj. opolskiego – znajduje się tam niewiele ponad 3 tys. ha powierzchni ekologicznych użytków rolnych i tylko 76 ekologicznych producentów. Czyli tak naprawdę tylko o jedną osobę więcej niż w 2019 r.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • Adam 2021-05-21 14:31:33
    Kupje w lidlu i zyje
  • Asia 2021-05-21 14:29:27
    Kupuje wszystko w lidlu jest ok smakuje
  • Prawda 2021-05-18 18:16:06
    W ekologi nie chodzi o ekologie a o pieniądze... A tym prostym trikiem spowodują brak rozwoju w rolnictwie a w Niemczech duże gospodarstwa skupia te małe ekologiczne....
    • mnemonic222 2021-05-22 18:56:15
      Ekologia to rozwój i pieniądze, ty nawet tego nie rozumiesz bo niczego nie robisz...
  • Nowy ład 2021-05-18 17:07:51
    Od pandemii sklepy ekologiczne padają, jak muchy.
    • mnemonic222 2021-05-21 00:22:10
      Raczej powstają.
  • Liść figowy 2021-05-18 17:05:32
    Przyszłością jest żywność tradycyjna, której w przeciwieństwie do żywności ekologicznej, w marketach nie ma, a jest na rynkach i targach. Dobra jakościowo i bez zbędnych ceregieli jednostek certyfikujących, obsadzonych postkomuchami na dorobku.
    • mnemonic222 2021-05-21 00:24:16
      "tradycyjna? ??? Przestań trolować, przecież ty masz "tradycję" z zachodu, bo własnej po 1945 roku, nie było...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.170.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.