PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ekolodzy z przypadku

Jadwiga i Tadeusz Kowalikowie mają gospodarstwo ekologiczne ze wsi Osiny, koło Puław. Największą trudność w gospodarowaniu sprawia im bardzo duże rozdrobnienie pól i mozaikowatość gleb. Mają 25 hektarów w 56 działkach. Zrezygnowali z uprawy warzyw, a zwiększają plantacje owoców miękkich i ziół. Uważają, że ich uprawa jest łatwiejsza i bardziej opłacalna.



Jadwiga i Tadeusz Kowalikowie jeszcze pod koniec lat 90. mieli w gospodarstwie wszystkiego po trochu: 50 świń, 4 krowy, 2-3 opasy. Uprawiali buraki, fasolę i truskawki. Tak jak wielu innych rolników, zastanawiali się nad wyborem specjalizacji. Sąsiedzi nastawiali się głównie na chów świń lub na produkcję mleka. W ich przypadku produkcja zwierzęca nie wchodziła w grę, bo siedlisko mają tak małe, że nic tam postawić nie można, a co dopiero nowoczesną chlewnię czy oborę. Rolnikami ekologicznymi zostali właściwie z przypadku. Przeczytali gdzieś, że firma Symbio poszukuje dostawców owoców miękkich i warzyw. Zadzwonili i umówili się na spotkanie. Dopiero na miejscu dowiedzieli się, że firmę interesują jedynie produkty ekologiczne. Dali się namówić na przestawienie gospodarstwa. Firma zorganizowała im też szkolenie. Uczyli się na nim, jak chronić uprawy przed chorobami i szkodnikami, np. jak przygotować gnojówkę z pokrzywy, cebuli lub czosnku do oprysków, a także o zaletach stosowania Efektywnych Mikroorganizmów w ochronie roślin i nawożeniu gleby. 

Certyfikat produkcji metodami ekologicznymi gospodarstwo Jadwigi i Tadeusza Kowalików uzyskało w roku 1999. Rolnicy, chociaż powiększyli gospodarstwo sześciokrotnie, nadal korzystają z każdej nadarzającej się okazji dokupienia lub wydzierżawienia ziemi. Niestety, zazwyczaj udaje się kupić bardzo małe działki i znacznie oddalone od siebie. Z 56 działek, wchodzących w skład 25-hektarowego gospodarstwa, tylko dwie mają więcej niż hektar. W gospodarstwie występuje też znaczna mozaika gleb - od bardzo ciężkich ilastych do piaszczystych, od klasy III do V. To wszystko sprawiło, że Kowalikowie zrezygnowali z uprawy warzyw, mimo że jeszcze w ubiegłym roku uzyskali niezłe plony porów i fasolki szparagowej. Plony były jednak słabsze niż u innych rolników ekologicznych. Rozdrobnienie pól nie pozwalało bowiem na zainstalowanie deszczowni, a wiosny i lata są tu suche. Bez deszczowni nie sposób uzyskać wysokich, wyrównanych plonów. Poza tym, uprawa ekologiczna warzyw jest też dosyć trudna i bardzo pracochłonna, a ludzi do pracy trudno znaleźć. Kowalikowie zdecydowali się więc zajmować tylko tym, co w ich warunkach pozwoli uzyskiwać godziwe dochody. Likwidują sad wiśniowy, bo nie jest to dobry rejon dla uprawy tych owoców. W czwartym roku po nasadzeniu drzewa zaczynają chorować. W tym roku wycieli już 1,5 hektara. 

Obecnie na 9 hektarach uprawiają łubin z seradelą, grykę, wykę i gorczycę. Ale najważniejsze znaczenie w dochodowości gospodarstwa ma uprawa owoców miękkich: porzeczki czarnej, aronii, malin i truskawek oraz ziół: kozłek lekarski, lubczyk, arcydzięgiel. Owoce uprawiane są na jedenastu hektarach, a zioła na trzech. Wszysto kupuje firma Symbio. W tym roku za kilogram truskawek płaciła 2 zł, podczas gdy w skupie za truskawki produkowane konwencjonalnie można było dostać o połowę mniej. Opłacalne są też porzeczki, bo za kilogram płacono im 1,4 zł, gdy konwencjonalne kosztowały zaledwie 55-60 groszy. Niestety, na skutek przymrozków plony porzeczek w tym roku były o połowę mniejsze. Z półtorahektarowej działki rolnicy zebrali 4,6 tony, a powinno być 7-8 ton.

W umowach kontraktacyjnych Kowalikowie  mają zwykle określane jedynie ceny minimalne. Jeśli ceny rynkowe są wyższe, mogą liczyć na podniesienie ich przynajmniej o 30 proc. W ubiegłym roku, gdy cena kilograma truskawek konwencjonalnych podskoczyła w skupie w pewnym okresie do 5 zł, firma zaoferowała im średnią cenę wyliczoną z trzech skupów.

Opłacalna dla Kowalików jest też uprawa ziół. Nasiona zbierają z własnego matecznika. Sami przygotowują też rozsady. Zioła suszą we własnej suszarni. Nie jest ona zbyt wydajna, bo pozwala w ciągu 5-6 dni uzyskać tylko 300 kg suszu. Dlatego Tadeusz Kowalik buduje nową. Podłoga już jest, brak tylko pieca.  

Źródło: "Farmer" 20/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.241.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.