PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ekologiczna inwestycja w przyszłość

Ekologiczna inwestycja w przyszłość

Rolnictwo ekologiczne cieszy się na świecie niesłabnącą popularnością. Sytuacja na rodzimym rynku, mimo dostrzegalnego rozwoju, wciąż różni się od zachodnich standardów. O problemach, ale także perspektywach i praktycznych stronach ekologicznej działalności opowiadają Pan Artur Kielian – Specjalista ds. Rolnictwa ekologicznego i dokumentacji TÜV Rheinland Polska oraz Pani Maria Janas – właścicielka ekologicznego gospodarstwa.



Na początku drogi

Wdrożenie zasad rolnictwa ekologicznego wymaga od właściciela gospodarstwa wiele trudu. Przede wszystkim, musi się on liczyć z twardymi wymaganiami stawianymi tego typu podmiotom. Mimo trudności, ekologiczna działalność na zachodzie cieszy się ogromnym, niesłabnącym powodzeniem.
- Rolnictwo ekologiczne największą popularnością cieszy się w krajach tzw. Starej Unii, czyli państwach, w których dochody ludności plasują się zdecydowanie powyżej unijnej średniej - mówi dr inż. Artur Kielian, Inspektor i specjalista rolnictwa ekologicznego w TÜV Rheinland Polska - niezależnej jednostki certyfikującej, będącej liderem usług certyfikacyjnych i badawczych w Polsce. - W naszym kraju obserwujemy zainteresowanie pewnymi produktami rynku. W poprzednim roku zaobserwowaliśmy wielkie zainteresowanie klientów i producentów jajami kurzymi z gospodarstw ekologicznych. To jednak dopiero początek drogi, typowy dla krajów, o których wspominam. Możemy podejrzewać, że kolejne towary, które będą się cieszyć się wzrastającą popularnością wśród konsumentów to mięso i jego przetwory. Na końcu, wzrośnie popyt na ekologiczne warzywa, owoce ich przetwory oraz ekologiczne produkty ze zbóż i innych ziaren.

Dla kogo rolnictwo ekologiczne?

Praktycznie - dla każdego. Dla każdego, kto czuje w sobie wystarczająco dużo determinacji, aby swoje gospodarstwo zmienić w całkowicie naturalne, przyjazne dla środowiska i konsumentów.
Po powzięciu decyzji, zgłoszenie powinno być skierowane do jednostek certyfikujących posiadających akredytację Polskiego Centrum Akredytacji oraz upoważnienie do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów nadane wraz z numerem referencyjnym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na internetowej stronie ministerstwa każdy zainteresowany znajdzie listę upoważnionych jednostek certyfikacyjnych. W tym samym serwisie dostępne są wszystkie niezbędne akty prawne określające wymagania dla działalności.
Warto bardzo dokładnie zastanowić się nad wyborem konkretnej jednostki. Należy bowiem pamiętać, iż jej eksperci, prócz kontroli poprawności funkcjonowania gospodarstwa udzielają niezbędnych wskazań pokontrolnych, pomocnych w procesie przestawienia i prowadzenia ekologicznego gospodarstwa. Współpraca z wykwalifikowanymi, zaangażowanymi ekspertami, może znacznie ułatwić trudny proces konwersji gospodarstwa na produkcję ekologiczną i jej utrzymanie.

Gospodarstwa pod specjalnym nadzorem

Czas konwersji gospodarstwa to dwa do trzech lat. - mówi Artur Kielian - Producent zdecydowany na wdrożenie zasad, podlega obligatoryjnym corocznym kontrolom, potwierdzającym przestrzeganie zasad w danej jednostce produkcyjnej (gospodarstwie). Istotną informacją, może być fakt, iż od 2008 roku, rolnik ekologiczny wytwarzający produkty żywnościowe (nie pasze), może ubiegać się o pomoc finansową do kosztów kontroli w wysokości do 996 zł rocznie netto. Jest planowane zwiększenie kwoty pomocy.
Wielu rolników może obawiać się o zbyt restrykcyjne, bezwzględne zasady obowiązujące w rolnictwie ekologicznym. Należy jednak zwrócić uwagę, iż prawodawcy wzięli pod uwagę możliwość zaistnienia pewnych wyjątkowych okoliczności, w których możliwe są odstępstwa od zasad. Przykładem, może być choroba zwierzęcia, gdzie ustawodawca jasno określa, iż w celu ratowania życia lub ulżenia w cierpieniu dopuszczalne jest podanie syntetycznego środka weterynaryjnego na odpowiedzialność weterynarza i za powiadomieniem Jednostki certyfikującej.
- Oczywiście, zwierzętom nie możemy profilaktycznie podawać środków konwencjonalnych. Inaczej jest w przypadku choroby, która upoważnia do zastosowania leków. W konsekwencji, okres karencji dla pozyskiwanych produktów zwierzęcych powinien być dwukrotnie dłuższy niż podany przez producenta leku, a zwierzę i jego produkty powinny być odpowiednio rejestrowane i odseparowane od pozostałych. W przypadku ponownego leczenia w roku lub tym samym cyklu produkcyjnym syntetycznymi środkami weterynaryjnymi winny być poddane ponownej konwersji - tłumaczy Artur Kielian.


Wymierne korzyści?

Pani Maria Janas, zmiany związane z konwersją na rolnictwo ekologiczne rozpoczęła w 2000 roku. Certyfikat otrzymała dwa lata później. Jej gospodarstwo zlokalizowane jest w gminie Stepnica w województwie zachodniopomorskim, a podstawą działalności jest hodowla zachowawcza i chów bydła.
- Dlaczego się zdecydowałam? Bo trzeba zacząć od siebie. Impulsem do działania byli moi sąsiedzi zaangażowani w Stowarzyszeniu Ochrony Wybrzeża. Zdecydowałam się swoją codzienną działalnością zaangażować w ochronę środowiska. Tak się zaczęło.
Panią Marię pytam również o bardziej wymierne korzyści płynące z wcielenia zasad rolnictwa ekologicznego.
- Oczywiście, wizerunkowo to bardzo pomaga. Natomiast jeśli pyta pani o czynniki ekonomiczne - tutaj sprawa nie jest jednoznaczna. W naszym kraju świadomość ważkości zdrowego odżywania jest wciąż koszmarnie niska. A dopóki tej świadomości nie będzie, nie będzie również wystarczającego popytu, by móc pewnie stwierdzić - jest certyfikat - są dochody.
Owa niska świadomość zarówno ekologiczna, jak i żywieniowa to chyba wciąż największy problem. Wygodne, szybkie zakupy, brak przywiązywania uwagi do tego, co naprawdę spożywamy sprawiają, iż w konsumentach wciąż brakuje inicjatywy sięgania po towary ekologiczne. Mimo, ich niezwykle wysokiej jakości.
- Żywność ekologiczna ma wyjątkowe właściwości, nie tylko prozdrowotne. Nie ulegają wątpliwości jej walory organoleptyczne czyli sensoryczne jak wygląd, zapach i smak, które sprawiają, że jej spożywanie to czysta przyjemność. Dodatkowo jest niezwykle korzystna dla organizmu - mówi Artur Kielian.

Perspektywy

Fakt zaniedbywania kwestii zdrowego odżywiania i wspomnianej niskiej świadomości to wciąż bariera dla powstających gospodarstw ekologicznych. Mimo to, ilość gospodarstw rośnie, co jest odpowiedzią na konsekwentnie zmieniające się zapotrzebowanie na rynku. Spełnianie światowych standardów, to także realna możliwość otwarcia dla swoich produktów zagranicznych rynków, w których cieszą się one niezwykłą popularnością
Warto również zauważyć, że prócz czynników ekonomicznych w rolnictwie ekologicznym istotne są także inne wartości, nieosiągalne w tradycyjnym rolnictwie. Najbardziej oczywistym, jest pozytywny wpływ na środowisko naturalne, a także realny wpływ na kreowanie idei zdrowego trybu życia.
Należy oczekiwać, iż to co zyskało popularność na zachodnich rynkach, przyjmie się również u nas. Realną przesłanką, ku temu stwierdzeniu jest fakt, iż obserwuje się tendencję wzrostową, której można spodziewać się także w najbliższych latach.
Nie będzie więc nadużyciem stwierdzenie, iż konwersja na rolnictwo ekologicznego to inwestycja w przyszłość. Nie tylko w przyszłość obecnych i kolejnych pokoleń, poprzez racjonalne i odpowiedzialne korzystanie z zasobów naturalnych. Także w przyszłość ekonomiczną gospodarstwa poprzez udział w coraz bardziej popularnym, a wciąż mało konkurencyjnym rynku.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.203.18.65
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.