PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ekożywność pozostanie rarytasem

Ekożywność pozostanie rarytasem
Fot. Shutterstock

Ubywa wytwórców zdrowego jedzenia, kurczy się też powierzchnia upraw potrzebnych do jego produkcji - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".



Na koniec 2015 roku w produkcji żywności ekologicznej specjalizowało się 23 tys. podmiotów. To o 2,4 tys. mniej niż przed rokiem. Powierzchnia upraw ekologicznych w ciągu ostatniego roku zmniejszyła się aż o 77 tys. ha, do łącznie 580,7 tys. ha - wynika z najnowszych danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- To konsekwencja zmian w unijnych dopłatach do rolnictwa ekologicznego - mówi Mieczysław Babalski, prezes Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN. Jego zdaniem nie wystarczy już, aby gospodarstwo prowadziło uprawę ekologiczną. Musi być nastawione na ekoprodukcję, co wymaga większego zaangażowania oraz pieniędzy - dodaje.

W Polsce z każdym rokiem rośnie popyt na zdrową żywność. Szacuje się, że w 2015 roku wydatki rodaków na ten cel sięgnęły już 800 mln zł. Według prognoz ekspertów, w ciągu dwóch lat mają zwiększyć się o 1 mld zł.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (11)

  • countryexpert 2016-08-02 07:17:42
    Mieszkam i pracuje na wsi, lecz nie tylko. Uważam iż należałoby wyprowadzic kilka stopni ekologiczności żywnosci. Począwszy od ograniczenia ŚOR, z dopuszczeniem nawozów mineralnych, po absolutnie koszerną żywność, uprawianą na gruntach gdzie nie używa się pojazdów mechanicznych, i gdzie nie zalegają użyte w przeszłości ŚOR, oraz brak GMO. Ta ostatnia żywność musiałaby kosztować do 100x wiecej w porównaniu do konwencjonalnej. I z pewnoscią znalazłaby nabywców. istnieją produkty żywnościowe w cenie 150k Eu/kg. Są kupowane.
  • ja 2016-07-08 15:35:54
    Wszyscy macie po trochę racji. Między tryby podaży i popytu wpychane są kije przez chciwych sprzedawców i ewentualnie nieuczciwych rolników. Sama tzw. ekologia to udręka przy uprawach roślin większych niż kilkaset metrów kwadratowych. Ceny na rynku nie są adekwatne do kosztów jakie trzeba ponieść żeby rośliny dobrze plonowały bez użycia przez rolnika nawozów i środków ochrony roślin.
    Tym, którym marzy się żywność wolna od pestycydów, proponuję udać się do pobliskiego gospodarstwa rolnego i w ramach wolontariatu lub wymiany handlowej (praca/towar) opielić poletko o powierzchni 1ha (10000 metrów kwadratowych). Jeśli śmiałkowie wytrwają, to gwarantuję że zmieni się ich nastawienie do pracy rolnika i samej żywności ekologicznej.
    Odchwaszczanie to tylko fragment prac, którymi zajmują się rolnicy. Ciekawym zajęciem może być wiosenne lub jesienne opróżnianie ekologicznej obory z ekologicznego obornika wytworzonego przez ekologiczne zwierzęta. Wytrwałym życzę powodzenia w studiowaniu zasad prowadzenia gospodarki ekologicznej i tradycyjnej oraz porównania zysków otrzymywanych w obu systemach.
    Dla mnie jak do tej pory ekologia to rzucanie sobie kłód pod nogi. W nazewnictwie panuje bałagan (bio, eko, organic), jednym kraju można stosować nawozy mineralne i opryski, w drugim nie można jednego, drugiego albo obu na raz.
  • z.. 2016-07-06 21:56:42
    Ekologicznie to robię ale tylko dla mojej rodziny....sałata rzymska, fasolka szparagowa , buraczek naciowy , szpinak też lubimy, kalarepka...i poza tym wszystko inne ...(morele też)......Mniam.....o resztę świata się nie martwię ....najważniejsze rzeczy w życiu tj poprawnego odżywiania nie oddaję w obce ręce....
    ..zajęcie dla pasjonatów...leniwy rąbie styropian z parówką....

    Produkuję na rynek zgodnie z etyką ale tylko tak .... jak nakazuje ekonomia...
    ..od kiedy rolnictwo staje się przemysłem ludzie nie znają ....prawdziwego smaku żywności.....bo nawet jeśli rolnik wyprodukuje dość przyzwoicie przemysł spożywczy spaprze resztę.....nie ma sensu się starać ..
    Ostatnio wyczytałam na słoiczku w sklepie 12% owoców czarnej porzeczki .....brrr a co to ta reszta...nawet jeśli ta porzeczka wyprodukowana sensownie.....to 88% "bezsensu"...
  • Rolnik Gruntowy 2016-07-06 16:03:16
    Zgadzam sie z Tikurem, że by zajmowac sie rolnictwem ekologicznym trzeba być naprawde Szaleńcem albo PASJONATEM i kochac ciężkie TYRANIE na roli. W przeciwnym razie robienie EKożywności dla paru konsumentow pasjonatów mija się KOMPLETNIE z celem.
  • ekolog 2016-07-06 15:51:32
    Żywność naprawdę ekologiczna, poświadczona odpowiednim świadectwem, musi być droższa i kto ma kasę niech za nią płaci.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.16.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.