Jak poinformowało nas Ministerstwo Rolnictwa, w roku 2010 liczba przetwórni ekologicznych wyniosła 264. Co prawda ilość ta wzrosła i nadal wzrasta z roku na rok, ale i tak nie jest zadowalająca. Rolnicy ekologiczni narzekają, że powinno ich być co najmniej dwa razy więcej. Istnieje też problem ich lokalizacji. Nie w każdym województwie jest ich wystarczająca liczba.

Według stanu na 31 grudnia 2010 r., w Polsce kontrolą jednostek certyfikujących objęte były 264 przetwórnie wytwarzające produkty ekologiczne. Jest to 15 proc. wzrost w stosunku do 2009 r. W okresie 2003-2010, w ciągu 8 lat, liczba przetwórni wzrosła 12-krotnie.

W roku 2003 liczba przetwórni wynosiła 22, w roku 2004 - 55, 2005 - 99, 2006 - 170, 2007 - 206, 2008 - 223, 2009 - 229 i 2010 - 264.