PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mieszanki zbóż bardziej odporne na chwasty

- Zachwaszczenie uzależnione jest od gatunku zboża, ale różni się istotnie w latach. Da się też zauważyć tendencję do mniejszego problemu z chwastami w mieszankach, zwłaszcza jęczmienia z owsem - wynika z badań prof. Tadeusza Michalskiego i dr. Roberta Idziaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.



Głównym powodem przeprowadzonych badań nad wpływem zachwaszczenia pielęgnowanych mechanicznie zbóż jarych uprawianych na glebie lekkiej w warunkach braku nawożenia mineralnego są rosnące ceny środków produkcji. Dlatego więcej rolników decyduje się na ekstensywne metody produkcji rolnej lub przechodzi na ekologiczne gospodarowanie. Badania zostały przeprowadzone w latach 2005-2007 w stacji doświadczalnej Swadzim koło Poznania. Badano takie gatunki, jak: jęczmień jary, pszenica jara, pszenżyta jare oraz ich wzajemne mieszanki, które są uprawiane w warunkach dostosowania do produkcji ekologicznej.

Jak ocenili specjaliści, na glebie utrzymanej w dobrej kulturze, dwukrotne bronowanie zasiewów zbóż jarych w fazie krzewienia w wystarczający sposób zabezpiecza plantacje przed chwastami. Liczba chwastów określana w fazie dojrzałości mlecznej zbóż wynosi 5-25 szt./m², natomiast masa od 10 do 100 g.

Najczęściej na polach pojawiała się komosa biała, ale największe zagrożenie dla rozwoju i plonowania zbóż powodował rzepak ozimy. Wystąpienie masowe samosiewów rzepaku ozimego w roku 2008 wiązało się ze słabym krzewieniem i powolnym rozwojem zbóż.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.207.230.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.