PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mikrorolnictwo

EM - efektywne mikroorganizmy to opracowane przez Teruo Higę, japońskiego profesora ogrodnictwa, kompozycje pożytecznych mikroorganizmów pochodzenia naturalnego. Hoduje się je, przechowuje, a potem uzdrawia nimi chore środowisko. Mogą być używane we wszystkich działach rolnictwa, gdyż opracowano kilka wariantów preparatów EM i kilka metod ich stosowania.



Ogólnie biorąc istnieją dwa kierunki przekształceń zachodzących w przyrodzie: jednym jest odtwarzanie, a drugim destrukcja. O tym, który kierunek rozwoju form życia zapanuje na danym obszarze, decydują mikroorganizmy - najmniejsze organizmy żywe - napisał Teruo Higa, profesor uniwersytetu na Okinawie. Japoński uczony jest znany na świecie jako autor Technologii Efektywnych Mikroorganizmów, pozwalającej rozwiązywać problemy trapiące rolnictwo dzięki wykorzystaniu mikroorganizmów. Narodziło się już nawet nowe pojęcie: rolnictwo mikroorganiczne.

Odnawianie gleby
Rolnictwo mikroorganiczne polega na wprowadzaniu do gleby efektywnych mikroorganizmów. W glebie zaszczepionej EM zwiększa się ilość pożytecznych mikroorganizmów glebowych, a po pewnym czasie nawet chora gleba staje się zdrowa i żyzna. Poprawiają się jej parametry fizyczne, chemiczne i biologiczne. Następuje szybsze i skuteczniejsze przetwarzanie materii organicznej, co ogranicza procesy gnilne i przenoszenie chorób na resztkach pożniwnych. Udostępniane są trudno przyswajalne dla roślin związki mineralne. Następuje wiązanie azotu atmosferycznego. Szybko poprawia się struktura gleby. Nawozy mineralne nie powodują powstawania próchnicy, a jej brak powoduje, że gleba jałowieje. Rolnicy zmuszeni są stosować coraz więcej nawozów sztucznych i środków ochrony. Przyspiesza to proces degradacji i kółko się zamyka. Rolnictwo mikroorganiczne rozwiązuje ten problem. Jeśli do masy organicznej w glebie doda się EM, mikroorganizmy pożyteczne szybko zaczynają dominować nad szkodliwymi. Resztki organiczne nie gniją i nie wydzielają szkodliwych gazów. Wzmacnia to i rozwija korzenie roślin, które stają się silniejsze. Dzięki wewnętrznej wymianie między mikroorganizmami i fauną gleby rośliny otrzymują optymalną ilość składników odżywczych. Jednocześnie rośliny podtrzymują życie mikroorganizmów dzięki wydzielinie korzeniowej i resztkom pożniwnym. Rozmnożone pożyteczne mikroorganizmy po uzyskaniu ilościowej przewagi przywracają w glebie równowagę pożądanych organizmów tworzących próchnicę.

Na polu i w sadzie
EM stosuje się także na użytki zielone, do zaprawiania nasion, a w uprawach warzywnych, sadach, jagodnikach i szklarniach doglebowo, a także w postaci oprysków do odstraszania szkodników i zapobiegania chorobom. Rośliny opryskuje się 2-3 razy w czasie wegetacji. Powoduje to wzrost odporności roślin na choroby, ich bujniejszy wzrost i zwyżkę plonu. Stosowanie EM w uprawach szklarniowych zwiększa ilość zawiązywanych owoców, przyspiesza wzrost, polepsza wartość biologiczną plonu i jego smak, zwłaszcza ogórków i pomidorów. Rośliny uprawiane na kwiat mają silniejszy wzrost, a ich kwiaty lepszą barwę.

W oborze i chlewni
Stosowanie EM w rolnictwie najlepiej rozpocząć od hodowli. W oborze, chlewni czy kurniku mikroorganizmy dodaje do obornika lub gnojowicy i w takiej formie dostarcza do gleby. dzięki temu unika się procesów gnilnych w gnojowicy i oborniku, a także podczas rozkładania się substancji organicznych w glebie. Ponieważ EM optymalizuje przetwarzanie masy organicznej, można go dodawać do paszy dla zwierząt. dzięki temu unika się procesów gnilnych w układzie pokarmowym. EM pozwala pozbyć się kolibakteriozy, poprawia mikroklimat, bo zredukowany jest amoniak, łagodniej przebiegają ewentualne zatrucia pokarmowe zwierząt. EM stosuje się także do zwalczania owadów w pomieszczeniach.

Na japońskiej licencji
Technologię Efektywnych Mikroorganizmów wprowadziła na polski rynek firma Greenland z Puław, która ma kilku przedstawicieli handlowych w różnych regionach kraju. Fundacja profesora Teruo Higi udostępniła firmie licencję. Szczepy bakterii-matki sprowadzane są z Hiszpanii, a namnażane Puławach, na pożywce z melasy. IUNG w Puławach dopuścił EM do stosowania w gospodarstwach ekologicznych.

Źródło: "Farmer" 09/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • hodowca 2016-03-08 23:24:18
    a mówią że szczepy mają z Japonii.. kręcą coś strasznie. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase i to grubą. Ciekawe ile w tej barwionej wodzie jest tych bakterii i jakich bo efektów to nie widać !!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.94.109
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.