Barierą dla rozwoju rynku rolnictwa ekologicznego w naszym kraju jest nadal kwestia ceny produktów. Są one drogie i tylko nielicznych stać na to, aby kupować żywność ekologiczną. Oczywiście ten trend powoli się zmienia, bo zmienia się też zamożność Polaków i świadomość. Coraz częściej zdajmy sobie sprawę z tego, że to kim jesteśmy w dużej mierze zależy od naszego żywienia.

Rolnictwo ekologiczne to nie tylko żywność z pewnego źródła, ale również miejsca pracy. Jak informuje FAMMU/FAPA w Hiszpanii zatrudnia się w tym sektorze 27 tys. rolników.

Wyższa cena produktów wpływa na fakt, że i w tym kraju konsumenci żywności ekologicznej spożywają jej mniej niż kraje Unii o podobnym potencjale ekonomicznym. Wg Ministerstwa Rolnictwa Hiszpanii sektor potrzebuje promocji, bowiem tylko 2/3 mieszkańców spożywało te produkty, większość z powodów zdrowotnych. Osoby, które nigdy nie spożyły produktów ekologicznych motywowały to ceną.