Ideą organizowanej w dniach 15 – 17 października w Centrum Wystawienniczym Expo w Łodzi imprezy jest przede wszystkim promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Swoje oferty zaprezentują także gospodarstwa ekologiczne, agroturystyczne i farmy zdrowia. Jak podkreśla Michał Rzytki, naczelnik Wydziału Rolnictwa Ekologicznego w MR i RW jest to także doskonała okazja dla zaprezentowania dziedzictwa kulinarnego różnych regionów Polski, produktów regionalnych i tradycyjnych oraz rolnictwa ekologicznego. Działania te wpisują się w program działań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmierzających do popularyzacji rolnictwa ekologicznego i informowania o wysokiej jakości produktów.
- Stałą i bardzo istotną częścią Targów Natura Food jest Konkurs produktów tradycyjnych "Tygiel Smaków" organizowany przez Urząd Marszałkowski w Łodzi. Nasze działania wspierają najważniejsze branżowe organizacje, a wśród nich Polska Izba Produktu Regionalnego i Slow Food Polska, organizator pierwszych w Polsce warsztatów degustacyjnych Laboratoria Smaku , które miały miejsce podczas naszej imprezy w ubiegłym roku. Dużą uwagę przywiązujemy także do tematów związanych z GMO oraz żywnością certyfikowaną w ramach seminariów i prezentacji edukacyjnych pod nazwą ,,Świadomy konsument’’. Naszym partnerem w realizacji tych działań jest Instytut Spraw Obywatelskich będący partnerem merytorycznym targów Natura Food – mówi Katarzyna Drobińska z MTŁ.
Ponadto w trakcie targów, w dniu 16 października odbędzie się uroczysta gala wręczenia nagród laureatom konkursów organizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne, Konkurs Wiedzy o Rolnictwie Ekologicznym, Konkurs na najlepszą pracę magisterską/doktorską w zakresie polityki jakości żywności, Konkurs na najlepszy projekt/inicjatywę mające na celu promocję regionu za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego.
- Dni Naturalnej Żywności to wielka uczta kulinarna i święto wszystkich smakoszy, a także możliwość spróbowania i zakupienia produktów które rozpieszczą każde podniebienie, zachwycą smakiem i jakością. Młodsi mają szansę skosztować przysmaków kuchni regionalnych, a starsi przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, których próżno szukać w hipermarketach. Swoje kulinarne dziedzictwo prezentują niemal wszystkie regiony Polski. Targom towarzyszą także pokazy kulinarne w wykonaniu mistrzów. W ubiegłym roku swój kunszt kulinarny prezentowali: Carlos Gonzales Tejera, Robert Sowa i Pascal Brodnicki – dodaje Drobińska zapraszając na weekend z ekologiczną żywnością w Łodzi.
Źródło: farmer.pl
Komentarze