PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W obronie zrównoważonego rozwoju

Integrowana Produkcja to zmieniający się i rozwijający system gospodarowania, który zapewnia konkurencyjność na rynku i ułatwia sprzedaż warzyw, owoców i innych płodów rolnych. Głównym celem jest produkcja żywności o wysokiej jakości zdrowotnej i dietetycznej, ale przy przestrzeganiu zasad ekologicznych.



System kontrolowanej Integrowanej Produkcji (IP) w Polsce funkcjonuje w oparciu o przepisy ustawy z 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin. Znawcy tematyki coraz częściej podkreślają, że tylko IP jest obecnie w stanie zagwarantować zrównoważony rozwój rolnictwa i ogrodnictwa. 

Zasady systemu
Integrowana Produkcja wymaga od rolnika dużej wiedzy, doświadczenia oraz przestrzegania ustalonych zasad i procedur dotyczących upraw. Obowiązkiem jest prowadzenie dokumentacji, stosowanie się do szczegółowej instrukcji, opracowanej dla każdej rośliny uprawianej w systemie IP i uwzględniającej takie elementy, jak:
  • właściwa agrotechnika, nawożenie i zmianowanie,
  • dobór odpowiedniej odmiany pod kątem odporności na agrofagi,
  • wysokiej jakości materiał siewny (nasadzeniowy),
  • umiejętność rozpoznawania przez producenta najgroźniejszych agrofagów, ocena wizualna zdrowotności upraw, pułapki mechaniczne,
  • znajomość progów szkodliwości dla danych agrofagów i rejonów geograficznych oraz właściwe ich interpretowanie,
  • dobór zarejestrowanych środków ochrony roślin,
  • dobór dawki, przestrzeganie terminów zabiegów,
  • znajomość łącznego stosowania środków ochrony roślin,
  • stosowanie atestowanego sprzętu ochrony roślin,
  • ocena liczebności wrogów naturalnych poszczególnych agrofagów,
  • możliwość i umiejętność stosowania innych metod ochrony roślin,
  • ochrona organizmów pożytecznych (np. pszczół),
  • zapobieganie skażeniom środowiska naturalnego,
  • kontrola jakości produktów na zawartość azotanów i metali ciężkich,
  • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa,
  • wyrażenie zgody na kontrole procesu produkcji i systemu jakości.

Certyfikat przepustką na rynek
Droga do uzyskania certyfikatu nie jest prosta, wymaga przejścia przez szczegółową procedurę.
  • Rolnik zamierzający przystąpić do urzędowego systemu IP, składa wniosek do właściwego (terenowego) oddziału Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (tam zostaje mu nadany numer ewidencyjny).
  • Ubiegający się o uzyskanie certyfikatu (po uzyskaniu numeru) zobowiązany jest do:

- systematycznego wypełniania Notatnika Integrowanej Produkcji stanowiącego załącznik do rozporządzenia z zakresu IP,
- ukończenia szkolenia w cyklu 3-letnim, według programu określonego w załączniku do rozporządzenia (szkolenie obejmuje 16 godzin zajęć),
- prowadzenia upraw zgodnie z zasadami IP określonymi dla poszczególnych upraw w szczegółowych metodykach.

  • Pracownik Inspekcji przeprowadza kontrolę u producenta ubiegającego się o certyfikat w zakresie prowadzenia upraw zgodnie z zasadami IP.
  • Rolnik, po spełnieniu ww. warunków, składa wniosek o wydanie certyfikatu do inspektora właściwego ze względu na miejsce prowadzenia upraw (złożenie wniosku odbywa się w najbliższym oddziale terenowym Inspekcji). Do wniosku załącza:

- oświadczenie, że uprawa była prowadzona zgodnie z  zasadami IP,
- informacje o gatunkach i odmianach roślin uprawianych metodami integrowanymi, ich powierzchni oraz zebranej ilości (stąd też w praktyce ubieganie się o certyfikat odbywa się po zbiorach),
- zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji.

  • Certyfikat zostanie wydany przez wojewódzkiego inspektora IORiN, jeżeli kontrole nie wykazały nieprawidłowości, a w analizowanych płodach nie stwierdzono przekroczeń dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin oraz azotanów i metali ciężkich.
  • Certyfikat wydaje się na okres 12 miesięcy. Po tym czasie rolnik musi ponownie złożyć wniosek o przystąpieniu do systemu IP, ale zachowuje swój numer ewidencyjny.

Certyfikat dotyczy konkretnej uprawy, a nie całego gospodarstwa. Można starać się o certyfikaty na kilka różnych upraw jednocześnie.

Ewidencję producentów roślin stosujących IP i kontrolę szkoleń dotyczących Integrowanej Produkcji w zakresie programu szkoleń i wydawania zaświadczeń o ukończeniu szkoleń prowadzi wojewódzki inspektor ORiN.

Producenci, którzy uzyskają certyfikację, mają  prawo do wprowadzania na rynek produktów oznakowanych oficjalnie zatwierdzonym polskim znakiem Integrowanej Produkcji. Mogą też umieszczać informacje o posiadanym certyfikacie na dokumentach, a także wykorzystywać je w celach reklamowych.Zdaniem ekspertów

Prof. dr hab. Eberhard Makosz
przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych w Lublinie
Podstawowym celem Integrowanej Produkcji Owoców (IPO) jest ograniczenie chemizacji w ich uprawie. Kiedyś w sadach jabłoniowych stosowano nawozy mineralne  w dawce 1000 kg NPK/ha, a substancji czynnej różnych pestycydów – często bardzo trujących – ok. 30 kg/ha. Przy metodzie integrowanej stosuje się zaledwie 200–250 kg/ha NPK i ok. 15 kg/ha substancji czynnej pestycydów niezagrażających zdrowiu ludzi i środowisku naturalnemu.

Prowadzenie upraw metodą IP i uzyskanie certyfikatu IPO jest podstawą do ubiegania się o europejski certyfikat systemu EUROGAP, którego brak bardzo istotnie ogranicza eksport naszych owoców do różnych krajów ze stratą dla  naszych ogrodników i całej gospodarki narodowej. 

Unia Europejska od dawna dotuje IPO ze swoich środków – na poziomie 300–500 euro/ha. Jesteśmy bodajże jedynym krajem we Wspólnocie, który nie korzysta z takiej dotacji. Jeśli tak będzie dalej, stracimy nie tylko rynki zagraniczne, ale także większych krajowych odbiorców naszych owoców. Wtedy pojawią się w Polsce owoce ze znakiem IPO pochodzące z innych krajów, nie tylko unijnych.

Prof. dr hab. Zbigniew Dąbrowski
kierownik Katedry Entomologii Stosowanej SGGW w Warszawie
W Polsce producenci, szczególnie po wejściu do Unii, muszą konkurować na rynkach zagranicznych – dostarczając produkty wysokiej jakości, wolne od porażenia przez choroby i szkodniki. Powszechną reakcją na wzrost takich wymagań było w wielu krajach gwałtowne i często nieuzasadnione  stosowanie pestycydów. Dlatego tak ważne jest uświadomienie rolnikom i ogrodnikom, że postępując zgodnie z zasadami IP, będą mogli dostarczać produkty o wysokiej jakości, unikając równocześnie nadmiernego stosowania pestycydów poprzez ich selektywny dobór i przestrzeganie rygorów związanych z pozostałościami związków szkodliwych dla konsumentów.

Wprowadzenie zasad IP do powszechnej praktyki nie jest łatwe. Wymaga dodatkowej wiedzy, systematycznie prowadzonych obserwacji, zakupienia dodatkowego sprzętu do monitoringu występowania chorób i szkodników, dużej dyscypliny w prowadzeniu różnych zabiegów i często zakupu nowszych, bardziej selektywnych i zarazem droższych środków ochrony roślin – w tym biopreparatów. Stąd postuluje się różnego rodzaju wspomaganie tej produkcji przez rządy. W wielu krajach parlamenty już 15 lat temu  wprowadziły działania wspierające finansowo wdrażanie integrowanej produkcji. W Polsce nie możemy się tego doczekać.

Eligio Malusa
Instytut Eksperymentalny Nawożenia Roślin przy Włoskim Komitecie Badań Rolniczych
We Włoszech wprowadzenie produkcji integrowanej uznano za jeden z podstawowych elementów wspierających zrównoważony rozwój rolnictwa. Wdrożenie działań pomocowych na korzyść produkcji integrowanej w Programach Rozwoju Obszarów Wiejskich umożliwiło ewolucję systemu produkcyjnego w kierunku produkcji o wysokiej jakości i mniejszym negatywnym wpływie na środowisko.

System wspierał powstawanie organizacji producenckich i zachęcał do podejmowania tematyki związanej z tworzeniem i wprowadzaniem na rynek nowych marek, promujących ideał zdrowej żywności uzyskanej z produkcji integrowanej.

Także sieci wielkiej dystrybucji zorganizowały się i wprowadziły do sprzedaży oddzielną linię produktów uzyskanych w ramach IP.  Wielu rolników, którzy stosowali metody produkcji integrowanej, przestawiło się  później na produkcję ekologiczną, promując w ten sposób ewolucję w kierunku produkcji wysokojakościowej.

Efektem wspólnotowego wsparcia dla IP jest fakt, że obecnie w niektórych regionach Włoch (Emilia Romagna, Trientino-Alfo Adige, Piemonte i Veneto) prawie 100 procent warzyw i owoców produkowanych jest takimi właśnie metodami.

Źródło "Farmer" 12/2006



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.236.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.