PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ziemniaki do uprawy ekologicznej

Ziemniaki do uprawy ekologicznej

Autor:

Dodano:

Tagi:

Polskie czy zagraniczne - które wybrać?



Jedną z ważniejszych cech odmian w uprawie ekologicznej jest wysoka odporność na zarazę ziemniaka.

Wykorzystanie odporności na tę chorobę jest głównym elementem ochrony przed rozwojem choroby.

Dlatego też w większości krajów, gdzie uprawy ekologiczne są bardziej rozpowszechnione, prowadzone są specjalne programy hodowlane pod kątem przydatności do upraw ekologicznych.

Polska pod tym względem ma nieco lepszą sytuację. Nasza hodowla ziemniaka skierowana była głównie na uzyskanie odporności na choroby zarówno wirusowe, jak i grzybowe. Dysponujemy więc sporą liczbą odmian o podwyższonej odporności na zarazę. Analizując Charakterystykę Krajowego Rejestru Odmian Ziemniaka, łatwo zauważyć, że w poszczególnych grupach wczesności większą odpornością charakteryzują się odmiany krajowe.

Kolejną istotną cechą odmiany w produkcji ekologicznej jest szybkie tempo wzrostu w początkowej fazie rozwoju i duża masa nadziemna roślin, co ma ścisły związek z wielkością zachwaszczenia.

Z punktu widzenia walki z chwastami najbardziej przydatne są odmiany o największej masie nadziemnej, najlepiej przykrywające glebę. Niemniej istotną cechą odmian w uprawach ekologicznych jest wysoka plenność. Odmiany nisko plonujące w produkcji konwencjonalnej dają na ogół niskie plony w produkcji ekologicznej, a poziom opłacalności uprawy takich odmian jest bardzo mały. Z wieloletnich badań wynika, że plon tych samych odmian uprawianych w systemie ekologicznym jest 25-40 proc. niższy w porównaniu z uprawami konwencjonalnymi.

Nawet najbardziej odporne i wysoko plonujące odmiany nie zyskają uznania w produkcji ekologicznej, jeśli nie będą się charakteryzowały wysoką jakością bulw. Uzyskanie bardzo ładnego wyglądu bulw jest tu znacznie trudniejsze niż w uprawie konwencjonalnej. Zakaz stosowania chemicznych środków ochrony roślin często uniemożliwia uzyskanie plonu zupełnie wolnego od objawów niektórych chorób, uszkodzeń przez szkodniki itp. Dlatego tym większego znaczenia nabiera dobór odmian np. o podwyższonej odporności na parcha czy rizoktoniozę.

Polski Rejestr Odmian Ziemniaka zawiera ponad 130 odmian, w tym prawie połowa to odmiany zagraniczne. Tak duży asortyment pozwala na wybór odmian najlepszych dla różnych systemów produkcji, w tym dla systemu ekologicznego. Celem naszych badań było porównanie kilku odmian polskich i zagranicznych w odniesieniu do niektórych cech szczególnie istotnych w produkcji ekologicznej.

Metoda badań

Badania przeprowadzono w latach 2008-2010 w dwóch miejscowościach: Jadwisin - woj. mazowieckie, i Osiny - woj. lubelskie, na dwóch różnych kompleksach glebowych: Jadwisin - żytni dobry, Osiny - żytni bardzo dobry.

W każdej miejscowości stosowano płodozmian dopasowany do warunków glebowych. W ekologicznym systemie produkcji nie stosowano nawozów mineralnych.

Wyjątek stanowił dozwolony w uprawach ekologicznych siarczan potasu (Osiny). Nie stosowano również chemicznych środków ochrony roślin z wyjątkiem preparatów miedziowych przeciwko zarazie ziemniaka i Novodoru (preparat bakteryjny) przeciwko stonce ziemniaczanej. Pod ziemniaki stosowano kompost (Osiny) lub obornik (Jadwisin) w dawce 25 t/ha. Uprawiano 8 odmian ziemniaka należących do różnych grup wczesności, w każdej grupie była jedna odmiana polska i jedna zagraniczna. Wykaz odmian i podstawową ich charakterystykę podano w tabeli 1.

W okresie wegetacji dokonano pomiarów wskaźników morfologicznych roślin, takich jak: wysokość roślin, masa nadziemna, wielkość wskaźnika LAI. Po zbiorze określano wielkość plonu bulw i jego strukturę oraz jakość handlową bulw wyrażoną udziałem wad zewnętrznych i wewnętrznych.

Wybierając odmiany do badań, uwzględniono ich odporność na grzyb Phytophthora infestans, powodujący zarazę ziemniaka. Z każdej grupy wczesności wybierano odmiany o najwyższej odporności. Jak wynika z danych tabeli 1, odmiany polskie charakteryzowały się nieco wyższą odpornością na zarazę niż odmiany zachodnie. Wykonano również analizę dotyczącą odporności wszystkich odmian polskich i zagranicznych znajdujących się obecnie w Krajowym Rejestrze Odmian Ziemniaka (tabela 2). Jak wynika z danych zawartych w tej tabeli, prawie w każdym przypadku odporność odmian polskich w każdej grupie wczesności jest wyższa niż zagranicznych. Dotyczy to zarówno odmian jadalnych, jak i skrobiowych. Wyjątek stanowi grupa odmian skrobiowych późnych, ale wynika to stąd, że w tej grupie zarejestrowana jest tylko jedna odmiana zagraniczna o wysokiej odporności.

Różnice rozwojowe między odmianami polskimi i zagranicznymi

Oceniając wartości wybranych wskaźników morfologicznych, stwierdzono, że odmiany polskie charakteryzowały się większą masą nadziemną w porównaniu z odmianami zachodnimi i miały istotnie wyższy wskaźnik pokrycia gleby przez listowie - LAI. Nie wykazano natomiast różnic w wysokości roślin. Odmiany późniejsze charakteryzowały się generalnie większym wskaźnikiem LAI w porównaniu z odmianami wczesnymi. Wyjątek stanowiła średnio późna odmiana Fianna (tabela 3).

Różnice w plonowaniu między odmianami polskimi i zagranicznymi

Udowodniono istotne różnice dotyczące wielkości plonu bulw oraz jego struktury w zależności od pochodzenia odmian. Odmiany polskie plonowały wyżej niż odmiany zagraniczne. Charakteryzowały się również lepszą strukturą plonu, tj. dawały wyższy plon handlowy i wyższy plon bulw dużych (tabela 4). Odmianami najwyżej plonującymi były polskie odmiany Tajfun i Ursus, najniżej plonowała holenderska odmiana Fianna.

Różnice w jakości handlowej bulw między odmianami polskimi i zagranicznymi

Oceniając jakość handlową bulw, określano udział w plonie takich wad jak: porażenie parchem zwykłym, deformacje, uszkodzenia przez szkodniki, bulwy zielone, rdzawa plamistość miąższu i pustowatość. Pomimo wizualnych różnic, nie udowodniono istotności zróżnicowania między odmianami polskimi i zagranicznymi dotyczących jakości bulw. Odmiany polskie charakteryzowały się wprawdzie mniejszym porażeniem parchem zwykłym i były nieco mniej uszkodzone przez szkodniki, ale nie były to różnice istotne statystycznie.

Odmiany zachodnie miały mniejszy udział bulw zielonych i nieco mniejszą liczbę wad wewnętrznych.

Istotności różnic jednak nie stwierdzono (tabela 5).

Podsumowując, należy podkreślić, że w warunkach klimatyczno-glebowych Polski w uprawie ekologicznej pod wieloma względami lepsze okazują się odmiany krajowe od zagranicznych i te odmiany należy brać głównie pod uwagę, planując uprawę ziemniaka w systemie ekologicznym.



Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • drMangle 2013-09-17 20:04:04
    polecam odmianę Nikola ponoć ma właściwości przeciwrakowe
  • "drWilk" 2013-04-09 19:56:40
    Utrzymywanie się w glebie wszelkiego rodzaju patogenów chorobotwórczych wirusowych i grzybowych wynika ze zbyt dużej chemizacji gleb. Każdy nadmiar chemii to mnożenie czynników likwidujących żyzność gleb. Zapomniano o niej jako o podstawowym wymaganiu i podstawie zdrowia ekologicznego roślin, tu ziemniaków także.
    Zapatrzenie w chemię, pestycydy, chemiczne środki ochrony roślin przyczyną narastających problemów z utrzymanie właściwego stanu zdrowotnego roślin także tych przemysłowych. W Biblii można znaleźć taki słowa: "okaż zainteresowanie ziemia, a ona cie pouczy", tu uwaga zwrócona jest na żyzność gleb. Tam zaś dominuje rola dżdżownic.
    Warte do zastanowienia i przemyślenia.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.55.253
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.