Występowanie zarówno zarazy ziemniaka, jak i alternariozy, może istotnie obniżać plon i pogarszać jakość bulw ziemniaka. Najbardziej efektywną ochroną mogącą całkowicie zabezpieczyć lub w znacznym stopniu ograniczyć zakażenie roślin patogenami wywołującymi te choroby jest metoda chemiczna.
Na brak opadów po siewie soi nie można było narzekać, ale temperatury nie sprzyjały gatunkowi. Wschody przeciągały się w czasie, rośliny nie chciały rosnąć. Na sytuację w polu reagować trzeba adekwatnie do aktualnego stanu roślin. Są jednak pewne punkty ważne w uprawie, niezależnie od pogody.
Plon to najważniejsza cecha, na którą zwraca uwagę producent rzepaku, wybierając odmianę do swojego gospodarstwa. Prezentujemy odmiany najplenniejsze na przestrzeni trzech ostatnich lat.
Odpowiedź na zawarte w tytule pytanie wydaje się prosta. W rzeczywistości jest bardziej złożona i znajduje swoje odbicie w plonie ziarna.
Ważnym elementem przygotowania pola do założenia nowej uprawy jest walka z chwastami na ściernisku. Nie wolno jej bagatelizować, gdyż chwasty, szczególnie wieloletnie, istotnie zagrażają roślinom uprawnym od samego początku, ograniczając ich wzrost i rozwój.
W metodzie chemicznej w zależności od zagrożenia ze strony omacnicy prosowianki zaleca się wykonanie 1-2 zabiegów opryskiwania roślin za pomocą zarejestrowanych insektycydów. Liczbę zabiegów dobiera się do poziomu szkodliwości, jaki szkodnik wyrządził w minionym roku, ale i w latach wcześniejszych.
Osiągnięcie wysokich plonów pszenicy ozimej wymaga zoptymalizowanego nawożenia. Jednym z elementów jest uzupełnienie odżywiania azotem o siarkę, która podnosi efektywność wykorzystania tego składnika z nawozu.
W rejonach ciepłych i wilgotnych, przy braku ochrony chemicznej, chwościk buraka może powodować straty sięgające nawet 50 proc. plonu korzeni przy jednoczesnym spadku zawartości cukru o 2-3 proc.
Zbliżają się żniwa, dlatego warto wziąć się za porządki. Przygotowanie bazy magazynowej coraz częściej powierza się specjalistycznym firmom, bo pula środków do samodzielnego przygotowania jest uboga. Poza tym podczas przeprowadzania go należy zachować szczególną ostrożność.
Wapnowanie jest zabiegiem strategicznym dla żyzności i urodzajności gleby. Tylko regularne wykonywane poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby, a także zwiększa przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny.
Komisja Europejska zdecydowała o nieodnowieniu zatwierdzenia substancji czynnej dikwat. Co to oznacza dla rolników, zwłaszcza tych, którzy uprawiają ziemniaki?
Mikotoksyny są produktami przemiany materii grzybów pleśniowych i przechodzą do wszystkich produktów przemiału w procesach przetwarzania. Nie tylko powodują mikotoksykozy u zwierząt, lecz także zawarte w produktach trafiają na nasz stół - nie niszczy ich gotowanie, smażenie, większość nie poddaje się promieniowaniu UV i działaniu związków chemicznych.
Słoma zbożowa, jak każde resztki roślinne, to z jednej strony cenny nawóz, lecz z drugiej źródło infekcji chorobami nowych zasiewów. Dlatego tak ważne jest jej odpowiednie zagospodarowanie po żniwach.
Bodziszek wydaje się niepozornym chwastem. Jednak zlekceważony szybko się rozrasta, stanowiąc poważną konkurencję dla rzepaku.
W dobie wycofywania z rynku europejskiego kolejnych substancji czynnych i ograniczania tym samym zakresu możliwości ochrony upraw przed agrofagami rozwiązaniem mogą być środki biologiczne. Choć nadal jest ich mało na rynku, to wiele firm zapowiada, że ich portfolio produktowe będzie się rozszerzać także o tę grupę produktów.
Ruszył sezon zbioru zielonek. W tym artykule radzimy, jakie podstawowe czynności należy wykonać, aby przygotować kosiarkę dyskową do sezonu, ale również jak zadbać, by służyła długo i bezawaryjnie.
Jednym z najważniejszych elementów kombajnu zbożowego są sita. To na nich odbywa się oczyszczanie zbieranych przez maszynę nasion. W artykule przedstawiamy przegląd rozwiązań w tym zakresie oferowanych zarówno przez producentów kombajnów, jak i producentów niezależnych.
W gospodarstwie rolnym trudno obyć się bez dobrych kluczy. Problem w tym, że niełatwo je wybrać z niezwykle bogatej oferty. Aby pomóc, sprawdziliśmy jeden z zestawów oferowanych przez firmę Kramp.
Coraz więcej maszyn rolniczych ma na swoim pokładzie klimatyzację. Warto więc wiedzieć, jak to urządzenie działa i co zrobić, żeby funkcjonowało długo i niezawodnie.
Każdy, kto choć raz pracował prasą zwijającą, wie, jak irytujące jest ciągłe zatrzymywanie się, kiedy komora prasowania jest pełna, i oczekiwanie na owinięcie beli siatką. Dobrze, gdyby dało się to zmienić.
Mnogość modeli zgrabiarek może przyprawić o ból głowy. Tym razem postanowiliśmy przyjrzeć się trendom związanym z konstrukcjami tych maszyn. Jak się okazuje, na ich rynku dzieje się całkiem sporo.
Według danych Inspekcji Weterynaryjnej spośród wszystkich zbadanych w ubiegłym roku w Polsce tusz wieprzowych 0,15 proc. zostało uznanych za niezdatne do spożycia. Wśród dominujących przyczyn konfiskat wymieniane są zmiany ropne.
Z roku na rok działalność środowisk na rzecz ochrony praw zwierząt przynosi produkcji zwierzęcej coraz większe szkody. Już dziś należy zastanowić się, jakie wyzwania stoją w tym kontekście przed całą branżą.
Choć suplementacja żelaza u prosiąt wydaje się być zabiegiem rutynowym, również i na tym polu może dojść do pewnych błędów. Przypominamy, jak prawidłowo podawać prosiętom preparaty żelazowe.
Miesiące letnie są trudnym czasem dla wysokowydajnych krów mlecznych ze względu na rosnącą temperaturę powietrza wywołującą u zwierząt zjawisko stresu cieplnego, będącego zagrożeniem dla ich produkcyjności i zdrowotności.
Bydło szwajcarskie brunatne (brown swiss) przez wielu badaczy uważane jest za najstarszą rasę bydła mlecznego, a przez hodowców za rasę o cennych walorach produkcyjnych.
Utrzymanie higieny w systemach żywienia na mokro i sprawności przepływu przy zachowaniu jednorodności paszy to elementy, które poza samą wartością pokarmową dawki i jej jakością mogą w znacznym stopniu wpłynąć na zdrowotność zwierząt oraz ich wyniki przyrostu. Dlatego przedstawiamy rozwiązania stosowane w tego typu instalacjach, które mogą korzystnie wpłynąć na te elementy płynnego żywienia świń.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.