Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

GUS: W 2019 r. w UE spadło spożycie produktów rolnych

www.portalspozywczy.pl

Autor:

Dodano:

W 2019 r. spożycie podstawowych artykułów konsumpcyjnych na jednego mieszkańca, z wyjątkiem owoców i mleka krowiego było niższe niż przed rokiem. Spożycie przetworów ze zbóż pozostało na niezmienionym poziomie – czytamy w opracowaniu rocznym GUS.

GUS podaje, że w przeliczeniu na mieszkańca w spożyciu mięsa dominowało podobnie jak w latach poprzednich mięso wieprzowe – 40,3 kg (42,6 kg w 2018 r.). Spożycie mięsa drobiowego było o ok. 10 kg niższe niż wieprzowego i wyniosło – 28,3 kg (29,6 kg w 2018 r.), a wołowego pozostało jak zwykle najniższe – 2,7 kg (wobec 3,0 kg).

Według danych FAO światowe spożycie mięsa wyniosło w 2019 r. ok. 328 mln ton. W latach 2009–2019 średnioroczny wzrost spożycia mięsa kształtował się na poziomie ok. 2%.

GUS podaje, że białka zwierzęce (mięso, nabiał, jaja i ryby) odgrywają główną rolę w diecie mieszkańców UE. Po 2013 r., w którym wprowadzono restrukturyzację sektora mleczarskiego i nowe regulacje w sektorze wieprzowiny, poprawa sytuacji ekonomicznej gospodarstw domowych w krajach Wspólnoty wpływała na rosnące spożycie mięsa.

Spożycie mięsa ogółem od 2013 r. wzrosło w przeliczeniu na jednego mieszkańca o 4,9 kg i w 2019 roku wynosiło 69,8 kg. W zależności od gatunków mięsa w spożyciu występują duże różnice. Według danych Eurostat konsumpcja mięsa wieprzowego i wołowego w 2019 r. w przeliczeniu na jedną osobę wzrosła odpowiednio o 0,5 kg w stosunku do 2013 r. i wyniosła stosownie 31,8 kg i 10,5 kg.

Pełna treść artykułu na Portalu Spożywczym!

×