Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Przechowalnictwo jabłek – choroby grzybowe

Autor:

Dodano:

W przechowalnictwie jabłek problem corocznie stanowią choroby pochodzenia grzybowego. Zakażenie owoców może odbywać się różnymi sposobami i zależy od wielu czynników, m.in. podatności odmiany, zdolności patogena, oraz warunków pogodowych.

Każdego roku choroby roślin powodowane patogenami niszczą 30-40 proc. plonów po zbiorze, czyli w trakcie przechowywania, dlatego ważne jest poznanie procesów chorobowych, aby móc im zapobiegać. Wiele chorób przechowalniczych ma swoje źródło w sadzie. Zakażenie owoców odbywa się różnymi sposobami i zależy od czynników, tj. podatność danej odmiany, zdolności patogena, oraz przebiegu warunków pogodowych w okresie przedzbiorczym.

Wrażliwość odmian jabłek na infekcje grzybowe zależy także od budowy skórki. Owoce wykształcone w warunkach wysokiej wilgotności oraz z drzew przenawożonych azotem, są porażane częściej i szybciej gniją. Poza tym istotne jest także środowisko sadu. Grzyby mogą wnikać do wnętrza owocu przez nieuszkodzoną skórkę i przez przetchlinki (gorzka zgnilizna, szara pleśń, parch jabłoni). Z początkiem sezonu przechowalniczego choroby nie ujawniają się, mają ukryty charakter aż do kilku miesięcy przechowywania.

Niektóre gatunki grzybów mogą wnikać do owoców przez uszkodzenia skórki, powstałe mechanicznie na przykład podczas zbioru bądź zabiegów pielęgnacyjnych w sadzie.

Gorzka zgnilizna, powodowana przez grzyby Neofabrea, jest jedną z najczęściej występujących chorób jabłek w Polsce. Zarodniki tych grzybów przenoszone są na owoce wraz z deszczem, kiełkując tworzą strzępkę wrastającą w głąb tkanki owocu. Porażenie owocu występuje w postaci drobnych, brązowawych plam gnilnych z jaśniejszym środkiem, które z czasem się powiększają i zlewają ze sobą.

Szara pleśń powodowana jest przez grzyba Botrytis cinerea, zakażającego głównie kwiaty jabłoni, ale ujawniającego się głównie dopiero podczas przechowywania jabłek w postaci gnilnych, jasnobrązowych plam. Owoce pokrywają się puszystą szarą grzybnią z zarodnikami. W przechowalni zakażają zdrowe jabłka przez co powstają charakterystyczne dla tej choroby gniazda gnilne. Delikatny zbiór oraz transport owoców, wstawianie do przechowalni suchych jabłek, umożliwiają ograniczenia strat z powdu szarej plesni w trakcie przechowywania.

Parch przechowalniczy, powodowany przez Venturia inaequalis jest jedyną chorobą przechowalniczą, która nie powoduje gnicia owoców, a do zakażenia dochodzi w sadzie w czasie wegetacji. Wczesne infekcje ujawniają się w sadzie, a późniejsze, do których doszło tuż przed zbiorem, uwidaczniają się dopiero w trakcie przechowywania zazwyczaj w postaci drobnych, ciemnych plam. W zapobieganiu chorobie ważne jest przestrzeganie programu ochrony roślin w okresie wegetacji, a przeciw parchowi przechowalniczemu – oprysk przed planowanym zbiorem z zachowaniem karencji.

Brunatna zgnilizna powodowana jest przez grzyb Monilinia fructigena. Choroba ma swój początek od uszkodzeń skórki (mechanicznych, lub powstałych po wystąpieniu gradu albo na skutek żerowania szkodników). Wokół zranienia powstaje mała plamka gnilna, następnie zgnilizna powiększa się, obejmując owoc. Gdy dojdzie do zakażenia owoców blisko terminu zbioru, rozwój choroby i uwidacznianie się objawów ma miejsce podczas przechowywania.

×