Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Koronawirus służy rynkowi żywności ekologicznej

www.portalspozywczy.pl

Autor:

Dodano:

- Pandemia pozytywnie wpłynęła na polski rynek żywności ekologicznej. Konsumenci częściej poszukują produktów sprzyjających zachowaniu wysokiej odporności - zapewnia Sylwester Strużyna, prezes zarządu Bio Planet.

Rynek żywności ekologicznej już od kilku lat notuje wzrosty. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, chętniej i bardziej świadomie czytają etykiety produktów spożywczych. Epidemia koronawirusa przyspieszyła ten trend.

W pandemii konsumenci zaczęli przykładać zdecydowanie większą wagę do jakości spożywanej żywności i poszukują produktów sprzyjających zachowaniu wysokiej odporności oraz zachowaniu dobrej kondycji zdrowotnej.

- W początkowych miesiącach pandemii wyraźnie wzrósł popyt np. na cebulę, czosnek czy sok z aceroli, które zostały przez konsumentów uznane za produkty sprzyjające zachowaniu dobrego zdrowia - wylicza Sylwester Strużyna.

Niezwykłą popularnością, w pierwszych miesiącach pandemii, cieszyły się także mąki, drożdże oraz mieszanki do wypieku pieczywa.

- Polski rynek żywności ekologicznej rośnie, w naszej ocenie, około 10 proc. rocznie i jest to zgodne z ogólnoświatowymi trendami. Perspektywy rynku polskiego są bardzo dobre, ponieważ ciągle udział żywności ekologicznej w żywności ogółem pozostaje w Polsce na bardzo niskim poziomie (około 0,5 proc.) w stosunku do krajów Europy Zachodniej, w których udział ten wynosi z reguły kilka procent - dodaje prezes Bio Planet

Pełna treść artykułu dostępna jest na Portalu Spożywczym

×