Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

W Rosji oczekuje się, że produkcja cukru będzie ograniczona

Autor:

Dodano:

Niska produkcja cukru w Rosji prawdopodobnie wzrośnie tylko umiarkowanie w sezonie 2021/22 w porównaniu z poprzednim rokiem, podczas gdy na Ukrainie silnie wzrośnie.

Rosyjskie ministerstwo rolnictwa ocenia, że produkcja wyniesie około 6 mln ton cukru; byłoby to o 200 tys. ton, czyli o 3,4 proc. więcej niż w sezonie 2020/2021. Dzięki tej ilości mogłoby zostać pokryte zaledwie roczne zużycie krajowe, szacowane na 6,1 mln ton.

W ubiegłym roku rosyjska produkcja cukru spadła o 20 proc. w porównaniu z 2020 r. ze względu na ograniczenia w uprawie buraków i niesprzyjające warunki pogodowe. Według wyliczeń rosyjskiej federalnej służby statystycznej (Rosstat), w rezultacie ceny cukru wzrosły o prawie 65 proc. w porównaniu z 2019 rokiem,.

Aby przeciwdziałać dalszemu wzrostowi cen, ceny hurtowe i detaliczne zostały przy wsparciu rządu zamrożone od grudnia 2020 r. do czerwca 2021 r. Ponadto ustalono kontyngent 350 tys. ton na bezcłowy import cukru w okresie od 15 maja do 30 września 2021 r.

Rosja planuje również interwencję na rynku cukru w 2022 rok. Ministerstwo rolnictwa rozważa m.in. budowę rezerwy państwowej w wysokości 250 tys. ton.

Na Ukrainie produkcja rośnie

Tymczasem ministerstwo gospodarki Ukrainy oczekuje własnej produkcji cukru na poziomie 1,4 mln ton w sezonie 2021/2022. Byłoby to o 30 proc. więcej niż w poprzednim roku, chociaż powierzchnia buraków cukrowych pod nadchodzące zbiory została zmniejszona o 7 proc. do około 224,7 tys. hektarów.

Spodziewana produkcja cukru byłaby więcej niż wystarczająca, aby zaspokoić zapotrzebowanie krajowe szacowane na 1,25 mln ton. W roku sezonie 2020/2021 produkcja cukru spadła o 25 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem ze względu na spadek zbiorów buraków spowodowany niekorzystną pogodą.

×