Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Tańsza wieprzowina

Autor:

Dodano:

Na rynku trzody najwyższe ceny zakupu notuje się tradycyjnie na przełomie września i października. Potem ceny spadają. Tak jest i w tym roku. W pierwszym tygodniu października przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego po raz kolejny znacząco spadła.

Tym razem zanotowano spadek o 0,16 PLN/kg, czyli w ostatnich dwóch tygodniach łącznie o 0,30 PLN/kg.

Złoty jest znacznie mocniejszy niż cztery lata temu, ułatwiając napływ dużej ilości mięsa z zagranicy. Na unijnym rynku trzody chlewnej kolejny tydzień sezonowych spadków cen. Największy wpływ na spadek cen unijnych miała obniżka w Polsce, dodatkowo wzmocniona spadkiem kursu złotego. Obecnie polska cena jest już tylko o 4,3 proc. wyższa od średniej ceny unijnej, podczas gdy jeszcze dwa tygodnie temu była o 9,1 proc. wyższa.

Ceny półtusz wieprzowych w klasie w euro/100 kg (pierwszy tydzień października)

 

 

Belgia

157,00

Bułgaria

178,12

Czechy

180,59

Dania

144,21

Niemcy

174,64

Estonia

166,76

Grecja

202,24

Hiszpania

156,96

Francja

155,00

Irlandia

156,06

Włochy

195,14

Cypr

170,00

Łotwa

190,63

Litwa

203,73

Luxemburg

174,20

Węgry

175,55

Malta

182,00

Holandia

157,06

Austria

169,97

Polska

EUR / 100 Kg

173,98

PLN / 100 Kg

591,33

Portugalia

164,00

Rumunia

190,46

Słowenia

166,12

Słowacja

190,43

Finlandia

152,00

Szwecja

165,84

Wielka Brytania

168,33

Uni

132,91

EU

166,86

Źródło: BGŻ, KE

×