Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

To nie kichnęła świnia

Autor: ri

Dodano: 07-05-2009 09:49

Światowa Organizacja Zdrowia zakazała nazywania pandemii grypy, która obiega świat

OIE uważa, że błędem jest nazywanie wirusa A(H1N1) „świńską grypą”.

Przenoszony wirus zawiera genetyczne komponenty pochodzące od ludzi, ptactwa oraz świń. OIE proponowała aby określać nowy wirus mianem „Grypa Północno-Amerykańska”, stosując taką samą nomenklaturę jak w przypadku Grypy Azjatyckiej i Grypy Hiszpańskiej (tzw. Hiszpanki).

Obawy związane z nazywaniem pandemii grypy „świńską” były związane z ewentualnym odwróceniem się konsumentów od jedzenia wieprzowiny.

Tymczasem OIE podkreśla, że pandemia grypy nie poprzedzona została pandemią tej choroby u zwierząt.

Z wprowadzenia zakazu używania nazwy „świńska grypa” zadowolony jest Witold Choiński, szef Polskiego Mięsa.

Przypomina, że mięso z Meksyku (tam stwierdzono pierwszy przypadek zachorowania na wirusa A(H1N1) nie jest dopuszczone na rynek Unii Europejskiej.

Witold Choiński

Autor: farmer.pl

Opis: Witold Choiński

Zakaz używania nazwy „świńska grypa” wyjdzie na dobre branży mięsnej na całym świecie.

Trudno przewidzieć reakcje konsumentów – powiedział Choiński. A przecież zachorowań u ludzi nie wywołały zwierzęta.

Branża mięsna może odetchnąć z ulgą.

Nie tak dawno cały świat drżał przed ptasią grypą. Kolejne przypadki zarażenia się tym wirusem w Azji spowodowały spadek konsumpcji mięsa drobiowego na całym świecie.

źródło: farmer.pl

×