Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Cukier ciągle tanieje

Autor:

Dodano:

Giełdowa cena cukru stale spada. W Nowym Jorku osiągnęła ona najniższy od ponad 10 miesięcy poziom 356 USD/t. Główną przyczyną jest podniesienie prognoz produkcji cukru w Indiach do blisko 17 mln ton.

Również na londyńskiej giełdzie jego notowania spadły do najniższego od ponad siedmiu miesięcy poziomu – 473,7 USD/t. Na przecenę cukru wpływa także umacniający się ostatnio dolar. Spadające już drugi miesiąc z rzędu notowania spowodowały, że importerzy, wstrzymują się z zakupami, czekając na stabilizację cen.

Cześć analityków giełdowych zauważa, że podaż cukru na giełdy jest obecnie niewielka, co może oznaczać pojawienie się wzmożonego nim zainteresowania ze strony inwestorów giełdowych. W takiej sytuacji powinno dojść nie tylko do wyhamowania tendencji spadkowej, ale można oczekiwać nawet wzrostów cen.

Źródło: farmer.pl

×