Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Czy świat się wyżywi?

Autor:

Dodano:

Szacuje się, że do 2050 r. na świecie przybędzie nawet 2,5 mld ludzi. Tymczasem powierzchnia upraw skurczy się. Ceny żywności mogą wzrosnąć kilkukrotnie. Świat staje przed problemem wyżywienia ogromnej populacji.

„Zaczynamy sobie zdawać sprawę, że era nadwyżek żywności właśnie się skończyła” (Finnancial Times, styczeń 2011).

Global Futures&Foresight podaje, że do 2050 r. popyt na żywność wzrośnie dwukrotnie. Do tego roku liczba ludności może zwiększyć się o 50 proc., ale nie w Europie lub Ameryce Północnej, tylko w krajach tzw. rozwijających się (m.in. Chinach, krajach południowoazjatyckich i Afryce).

Ceny żywności do 2050 r. mogą wzrosnąć nawet trzykrotnie. Raport RFPRI (International Food Policy Research Institute) przewiduje, że bez zmian klimatycznych cena pszenicy wzrośnie o 40 proc., natomiast ryżu i kukurydzy – o około 60 proc.

Jeśli zmiany klimatyczne będą postępowały, do 2050 r. cena pszenicy może wzrosnąć o 170-194 proc., ryżu – 113-121 proc., a kukurydzy – od 148 do 153 proc.

Aby sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu na żywność oraz produkty spożywcze wysokiej jakości, będą się rozwijały nanotechnologie, ingerujące w struktury molekularne produktów (kontrola molekuł wielkości kilkumilionowych części milimetra). Już w 2003 r. na badania w tej dziedzinie wydano 2 mld euro, 2 2005 – 4,18 mld euro, a w 2015 r. będzie to 15,79 mln euro. Nanotechnologia może zostać użyta także do redukcji poziomu tłuszczu w mięsie (Helmut Kaiser Consultancy).

W przyszłości znacząco wzrośnie również udział akwakultury, czyli hodowli wodnych. W 2015 r. udział tego rodzaju pozyskiwania żywności wyniesie 39 proc. globalnej produkcji owoców morza.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, w 2015 r. problem otyłości będzie dotyczył około 700 mln ludzi, natomiast nadwagi – aż 2,5 mld ludzi. W 2050 r. w Stanach Zjednoczonych otyłość może dotyczyć aż 40 proc. populacji.

×