Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Spadło występowanie salmonelli w UE

Autor:

Dodano:

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) poinformowały, że w 2009 r. znacząco zredukowano występowanie przypadków salmonelli u ludzi i zwierząt.

Dwa europejskie urzędy prowadzą analizy dotyczące zoonoz od pięciu lat. Wyniki rocznego sprawozdania dotyczą chorób odzwierzęcych oraz ich ognisk przenoszonych przez żywność. Największy problem wśród chorób odzwierzęcych stanowiła zawsze salmonella. Jednak dane za 2009 r. są pozytywne. Urzędy stwierdziły, że poziom występowania salmonelli u ludzi spadł aż o 17 proc. w porównaniu do 2008 r. Dodatkowo dane wskazują, że liczba stad kur niosek zakażonych tą bakterią również zmalała o 9 proc. w krajach UE w porównaniu do 2008 r.

EFSA i ECDC podkreślają, że osiągnięty wynik jest dużym osiągnięciem i potwierdza, że środki kontroli stad drobiu w państwach członkowskich są skuteczne.

×