Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Szparagowe żniwa bez Polaków

Autor: opr. bb

Dodano: 07-05-2007 22:47

Każdej wiosny Niemcy oblegają kawiarnie i ogródki piwne, aby rozkoszować się białymi szparagami polanymi masłem albo sosem holenderskim. I co roku tysiące Polaków przekraczają granicę, by wycinać te pędy i zarobić na tym, czym gardzą bezrobotni Niemcy. Tak było dotąd - stwierdza Deborah Cole z AFP w reportażu z Beelitz - informuje "Rzeczpospolita".

PRZEGLĄD PRASY: Niemcy nie zmienili zdania o tych grubych łodygach szparagów, które pochłaniają co roku ze smakiem. Każdy Niemiec zjada ich przeciętnie co sezon ponad kilogram, o 20 proc. więcej niż dekadę temu. To najwyższy wskaźnik na świecie.

To raczej Polacy nawalili, bo woleli bardziej zielone pastwiska brytyjskie, skandynawskie i krajów Beneluksu, gdzie mogą swobodnie pracować i więcej zarobić od czasu, gdy ich kraj jest w Unii. (...)

Źródło: Rzeczpospolita

×