Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Dioksyny w niemieckich jajach

Autor:

Dodano:

Niemieckie służby ds. bezpieczeństwa żywności poinformowały o kolejnym, już ósmym w tym roku przypadku wykrycia dioksyn w jajach w Niemczech.

Substancje o wyższym niż dopuszczalny poziomie znaleziono podczas rutynowej kontroli w gospodarstwie drobiarskim niedaleko Loehnberga w Hesji. Jaja są wycofywane ze sprzedaży.

Poprzednie przypadki dioksyn w niemieckich jajach miały miejsce od kwietnia na fermach w Dolnej Saksonii i Nadrenii Północnej Westfalii. W styczniu 2011 r. dioksyny zostały wykryte w Niemczech w paszach dla drobiu i świń, zanieczyszczając jaja i mięso. Przyczyną skażenia był wtedy błąd producenta pasz, który użył do ich wytwarzania kwasów tłuszczowych przeznaczonych do celów przemysłowych.

Po „aferze dioksynowej” w 2011 r. Niemcy wprowadziły nowe, bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące komponentów paszowych oraz zwiększono częstotliwość kontroli w gospodarstwach.

×