Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Ceny cukru spadają na rynkach

Autor: farmer.pl

Dodano: 17-08-2012 13:19

Połowa sierpnia przyniosła wyraźną przecenę notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 4 proc. do 447,3 USD/t – informuje FAMMU/FAPA.

Również 4 proc. spadły notowania cukru białego, za który w Londynie trzeba było zapłacić 465,3 USD/t. W ujęciu miesięcznym spadki wyniosły odpowiednio 12 i 10 proc., a w relacji rocznej 31 i 27 proc.

Bezpośrednimi przyczynami ostatnich przecen jest poprawa warunków pogodowych w Brazylii i Indiach, kluczowych rejonach upraw trzciny cukrowej i produkcji oraz eksportu cukru - podaje FAMMU/FAPA.

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!

×