Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Dobrze płacą za żywiec

Autor:

Dodano:

- Mógłbym kupować dużo więcej tuczników z produkcji ekologicznej – mówi portalowi farmer.pl Paweł Krajmas, prezes zarządu Zakładów Mięsnych Jasiołka z podkarpackiej Dukli.

ZM Jasiołka produkcję opiera m.in. na tradycyjnych recepturach, nie stosuje konserwantów ani tzw. polepszaczy, modyfikowanych białek, soi, błonnika itp. Rośnie popyt na produkty ekologiczne dlatego ZM Jasiołka bardzo dynamicznie wchodzi w tę technologię.

Obecnie zakład ma jednego dużego dostawcę ekologicznego żywca wieprzowego spod Jarosławia. Rolnik dostarcza rocznie ok. 800 sztuk tuczników rasy puławskiej, produkowanych ekologicznie.

W tym roku Jasiołka skupiła ok. 600 sztuk takich tuczników do wyrobu produktów najwyższej jakości.

- Mamy moce produkcyjne, rynek rośnie, z chęcią kupowałbym rocznie nawet 40 proc. więcej żywca, z którego produkuje ekologiczne produkty - mówi Krajmas.

Obecnie za taki żywiec w ocenie poubojowej ZM Jasiołka płaci 12,5 zł za kilogram.

- Chcemy odtworzyć smaki z dzieciństwa - mówi Paweł Krajmas.

Wędliny produkowane w Jasiołce to głównie wysokiej jakości kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie (boczki, polędwice wieprzowe, szynki, balerony) oraz salceson bez żelatyny, wszystkie przygotowywane wg. starych, nieraz 150 letnich receptur -pochodzących z okolicznych wsi, dawnych dworów szlacheckich a nawet armii austro-węgierskiej. Aż 5 produktów wytwarzanych Jasiołce , to zarejestrowane produkty tradycyjne Podkarpacia. Firma jest obecna na najważniejszych targach żywności ekologicznej na świecie.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce jest jednym z najbardziej dynamicznych pod względem rozwoju, segmentów rynku produktów spożywczych. Udział tego typu produktów stanowi ok. 0,3% całości rynku, jednak wykazuje się on stałym, około 20% wzrostem w skali roku. Przybywa producentów tego typu żywności, jak również zwiększa się areał ekologicznych użytków rolnych. Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce w 2010 roku zwiększyła się o ponad 86 tys. ha, co wskazuje na rosnące zainteresowanie polskich rolników tym segmentem rynku żywności. IJHARS odnotowała również, iż w 2011 roku powierzchnia upraw ekologicznych wyniosła ponad 605 tys. ha, stanowiąc 4 proc. wszystkich upraw w Polsce. Pomimo dynamicznego wzrostu przykłady pozostałych państw europejskich, pokazują jak wiele przed nami. W Austrii użytki ekologiczne stanowią aż 19,7% wszystkich upraw, w Szwecji 14,1 proc., w Estonii 12,5 proc., natomiast u naszego sąsiada zza południowej granicy 10,5 proc. Można przypuszczać, że jest to kierunek, którym będzie się rozwijać również w naszym kraju.

Resort rolnictwa realizuje kampanię promującą żywność ekologiczną.

Ambasadorami kampanii zostali Magdalena Kumorek - znana aktorka filmowa
i teatralna oraz Artur Partyka - sportowiec, były skoczek wzwyż, trzykrotny olimpijczyk. Zadaniem Ambasadorów jest wspólna promocja rolnictwa ekologicznego we wszystkich działaniach prowadzonych w ramach kampanii m.in. udział w spotach reklamowych, które można obejrzeć na oficjalnych kanałach kampanii.

Ponadto w ramach przeprowadzanych działań przygotowano 15 krótkich reportaży, nagrywanych w ekologicznych gospodarstwach z udziałem Grzegorza Łapanowskiego - eksperta kulinarnego. Podróżuje on po Polsce odwiedzając producentów żywności ekologicznej z którymi wspólnie zwiedza gospodarstwa i poznaje tajniki produkcji ekologicznej. Nie tylko zachęca do korzystania i poznawania ekologicznych produktów, ale także pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić z nich pyszne potrawy.

×