Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Polscy producenci mięsa już tracą na aferze z koniną

www.portalspozywczy.pl

Autor:

Dodano:

Polscy producenci mięsa tracą zaufanie wśród zagranicznych odbiorców. To efekt afery z koniną w wołowinie. Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso powiedział w TVN CNBC, że zamówienia z Unii Europejskiej spadły o prawie jedną trzecią. Bardziej ostrożni są też polscy konsumenci, a sieci handlowe żądają od producentów dodatkowych certyfikatów.

Polska branża mięsna boryka się z kłopotami związanymi z koniną już od trzech tygodni, kiedy to wskazano nasz kraj jako źródło pochodzenia zafałszowanej wołowiny. Później się to nie potwierdziło, ale wciąż mierzymy się z efektami - mówił Choiński w TVN CNBC.

Jego zdaniem kolejny raz mamy do czynienia ze spadkiem zaufania do polskiego mięsa, a je jest trudno odbudowywać. - Rynki zagraniczne buduje się latami, a traci bardzo szybko. Dlatego uważam, że sprawę trzeba jak najszybciej wyjaśnić - dodał prezes Związku Polskie Mięso.

Jak zauważył Witold Choiński, rynek polski również bardzo szybko zareagował na doniesienia o koninie. - Sieci handlowe wymagają obecnie dodatkowych deklaracji i badań, a firmy produkcyjne robią wszystko, aby zapewnić konsumenta, że mięso, które sprzedają pochodzi z pewnego źródła - przyznał.

×