Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Odblokowanie rynku tureckiego, na polski żywiec wołowy

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 30-09-2014 07:50

Podczas I Forum Sektora Wołowiny, Bogumił Stec, zastępca prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, zwrócił uwagę na problem zamknięcia rynku tureckiego, na polski żywiec wołowy. Nadzieję na poprawę tej sytuacji, dał Witold Choński.

Witold Choiński, prezes związku Polskie Mięso podzielił się podczas debaty na I FSW, dobrą wiadomością:

- Dostałem informację z Komisji Europejskiej, że prawdopodobnie  w ciągu 2-3 tygodni będzie odblokowany eksport żywca wołowego do wagi 300 kg, na rynek turecki.

Z tej odpowiedzi nie był w pełni zadowolony Bogumił Stec,  z-ca prezesa PZHiPBM. Prelegent powiedział, że ograniczenie, ewentualnego eksportu do odsadków, pokazuje ‘sterowanie zza pleców’ podczas procesu legislacyjnego.

- Jako hodowcy chcielibyśmy eksportować do Turcji, także sztuki ciężkie. A nie odsadki,  które są właściwym materiałem do uzyskiwania zysku.

×