Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Rośnie polska produkcja gęsiny

Autor:

Dodano:

Od stycznia do sierpnia 2016 roku w Polsce wykluło się 8 mln sztuk piskląt gęsich. Było to o 9 proc. więcej niż w takim samym okresie ubiegłego roku oraz o blisko jedną trzecią więcej niż średnio w latach 2011-2015 – wynika z danych GUS.

Według Banku BGŻ BNP Paribas, oznacza to, że w drugiej połowie roku produkcja gęsiny będzie nawet o kilkanaście procent wyższa niż rok wcześniej.

Polska jest głównym eksporterem gęsiny w UE. Jak podaje Eurostat, w 2015 r. wyeksportowała około 21 tys. t mięsa i podrobów z gęsi, co daje wzrost o blisko 14 proc. w stosunku do poprzedniego roku i jedynie o 0,5 proc. mniej niż  w rekordowym 2013 r. Większość gęsiny przeznaczonej na eksport była sprzedawana w formie mrożonej. Polska gęsina jest doceniana zarówno w kraju, jak i za granicą ze względu na swoje właściwości odżywcze i smakowe.

W 2015 r. zdecydowana większość, bo 86 proc., wolumenu eksportu polskiej gęsiny trafiła na rynek unijny. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego rodzaju mięsa są Niemcy, którzy w omawianym okresie zaimportowali blisko 15 tys. t polskiej gęsiny, a eksport do tego kraju stanowił 71 proc. całkowitego wolumenu eksportu gęsiny z Polski.

, – Pomimo, że  w pierwszym półroczu tego roku  po raz pierwszy od wielu lat odnotowano mniejszy wolumen eksportu niż rok wcześniej, nie przesądza to jednak o tegorocznym poziomie eksportu gęsiny. Większość ubojów ptaków, a także eksportu, odbywa się w drugiej połowie roku.  Jednak zestawione dane z poziomem produkcji żywca gęsiego  pokazują, że więcej tego mięsa pozostało na polskim rynku. Świadczyć to może o coraz większej popularności gęsiny wśród Polaków, choć nadal jest to produkt niszowy. Od kilku lat organizacje producentów gęsi zachęcają Polaków do spożywania tego gatunku mięsa zgodnie ze staropolskim przysłowiem „Na świętego Marcina dobra gęsina” – powiedziała Magdalena Kowalewska, specjalista w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

– Brakuje jednoznacznych danych dotyczących konsumpcji gęsiny w Polsce, jednak szacuje się, że spożycie tego typu mięsa na jednego mieszkańca wciąż jest znikome i prawdopodobnie nie przekracza 30 g rocznie – dodała  Magdalena Kowalewska.

W tym roku rolnicy utrzymujący gęsi mogą liczyć na wyższe ceny niż w roku ubiegłym. Średnie ceny skupu gęsi tuczonych w październiku były o blisko 3 proc. wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku i wyniosły około 7,50 zł/kg.

 

×