Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Jak zająć się alpaczym noworodkiem?

Autor:

Dodano:

O zdrowiu i dobrej kondycji zwierząt decydują pierwsze chwile na świecie. O tym jak powinna wyglądać profesjonalna opieka nad małymi alpakami mówi Joanna Najbar, współwłaścicielki gospodarstwa Coniraya z podkrakowskich Sieborowic.

Popularność alpak w naszym kraju stale rośnie. Jest to zasługa łagodnego charakteru tych zwierząt, ich pięknego wyglądu, przyjaznego usposobienia i luksusowego runa. Mimo, że hodowanie alpak przynosi wiele radości, trzeba mieć dużo wiedzy i determinacji, aby prowadzić zdrowe stado. Jednym z największych wyznań jest przyjęcie na świat nowej alpaki i zajęcie się nią w pierwszych chwilach życia.

Najważniejsze chwile po narodzinach

Poród to kluczowy moment zarówno w życiu samicy, jak i małej alpaki. - Jeżeli dopuścimy się zaniedbań, alpaka może w przyszłości borykać się z problemami zdrowotnymi, a nawet umrzeć – ostrzega hodowca Joanna Najbar.

Co zatem zrobić, aby nowo narodzony maluch był bezpieczny?

Właścicielka hodowli alpak Coniraya zaznacza, że po pierwsze, należy zdjąć pęcherz płodowy oraz  oczyścić nos i drogi oddechowe. Następnie trzeba dokładnie osuszyć malucha – alpaki rodzą się mokre, nietrudno więc o wyziębienie organizmu. Jeżeli młoda alpaka (nazywana w żargonie hodowlanym „cria”) urodził się w nocy lub jest niższa temperatura, niezbędny będzie dodatkowy kubraczek. W pierwszych chwilach po urodzeniu opiekun zwierzęcia powinien również zadbać o to, by maluch wydalił smółkę. Bez tego będzie narażony na zatrucie. To również częsta przyczyna problemów z odruchem ssania.  Należy pamiętać również o dezynfekcji pępka.

Dla cria konieczne jest rozpoczęcie pobierania mleka jak najszybciej po porodzie. Gruczoły mlekowe samicy tylko przez dobę po porodzie wydzielają siarę - pierwsze mleko, które różni się składem od później produkowanego. Siara to żółtawa, tłusta ciecz bogata w przeciwciała, która chroni alpakę w pierwszych tygodniach życia. Trzeba koniecznie zaobserwować czy noworodek wypił siarę.

Zdarzają się sytuacje, że samica w ogóle nie ma mleka. Można to sprawdzić chwytając koniec sutka między kciuk i palec wskazujący, delikatnie uciskając, zobaczyć czy pojawi się kropla mleka.

-W pierwszych dwóch dobach życia warto także zbadać poziom przeciwciał IgG.  W tym celu najlepiej zwrócić się o pomoc do weterynarza. Warto mieć zawsze zamrożone osocze u siebie gdyby zaszła potrzeba transfuzji – dodaje Joanna Najbar. 

Codzienna opieka

Jednym z najważniejszych zadań opiekuna jest sprawdzanie przyrostu wagi małej alpaki. W tym celu codziennie należy ważyć malucha. Przeciętnie nowonarodzona w terminie alpaka waży 7 kg i z każdym dniem powinna przybierać na wadze. 

- Cria powinna w pierwszych tygodniach życia przybierać około 1,5 kg na tydzień. Masa ciała powinna zostać podwojona między 30 a 40 dniem życia.  Podobnie jak w pierwszych chwilach po narodzinach, uwagę należy zwracać na temperaturę ciała. Wychłodzenie jak i przegrzanie jest niezwykle groźne. Prawidłowa temperatura to alpaki noworodka około 38,5 stopnia Celsjusza. Każde odchylenie od normy powinno wzmóc czujność hodowcy – mówi Joanna Najbar, hodowca alpak.

Warto wiedzieć, że mała alpaka powinna codziennie pokarm o masie odpowiadzajacej 10-15 proc. swojej masy ciała.

Większość samic samodzielnie wykarmia swoje potomstwo, jednak w przypadku braku mleka u samicy można małą alpakę karmić np. kozim mlekiem. Później, w indywidualnym terminie, maluchy zaczynają jeść trawę i siano, które są podstawą odżywiana w życiu alpak, a w kolejnym etapie rozpoczynają pobieranie suchej paszy.

×