Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

We Francji i Niemczech wieprzowina sprzedaje się słabo

Autor:

Dodano:

Według danych francuskiego instytutu hodowli trzody chlewnej (IFIP), od stycznia do października br. sprzedaż detaliczna świeżej wieprzowiny spadła o 3,7 proc.

Sprzedaż we Francji spadła, mimo, że ceny wieprzowiny były niższe niż tym samym okresie 2015 r.

Podobne informacje pochodzą z Niemiec, gdzie towarzystwo informacji rynkowej (AMI) stwierdziło, że zakupy detaliczne wieprzowiny w ciągu trzech pierwszych kwartałów 2016 r. spadły o 4 proc.

W Niemczech najprawdopodobniej przetwory z wieprzowiny i z mieszanego mięsa wołowego oraz wieprzowego, a także mielone mięso wieprzowe osiągną w br. mniejsze spożycie niż w 2015 r.

Według niemieckich ekspertów rynkowych, spożycie mięsa wieprzowego spadnie z 37,8 kg w 215 r. do 35,8 kg na osobę.

×