Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Rosja: Eksport cukru w ciągu 11 miesięcy 2017 r. wzrósł 5,8 razy

Autor: JK

Dodano: 17-01-2018 14:01

Według rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w 2017 roku rolnicy w Rosji zebrali rekordową ilość nie tylko zbóż, ale także buraków cukrowych.

Zbiory w pełni pozwoliły wykorzystać zdolności produkcyjne przemysłu przetwórczego. Wyprodukowana ilość cukru wystarczy do konsumpcji krajowej i kilkakrotnych wzrost eksportu.

Według wstępnych wyników buraki cukrowe w 2017 r. zebrano z powierzchni 1,2 mln hektarów, czyli o 9 proc. większej niż 2016 r. 48,2 mln ton buraków cukrowych pozwala na pełne wykorzystanie 31 istniejących instalacji do przetwarzania buraków cukrowych. Zbiór buraków cukrowych pod koniec 2017 roku wzrósł o 15 proc. w porównaniu ze średnią wydajnością w okresie od 2012 do 2016 r. i 3,4 razy w porównaniu z 2000 r.

W ciągu ostatnich 5 miesiącach 2017 r. przetworzono 43,7 mln ton buraków cukrowych. Przemysł przetwórczy produkował 6,18 mln ton cukru, czyli o 6,9 proc. więcej niż w tym samym dniu w 2016 roku. W porównaniu z 2000 r. wielkość produkcji cukru wzrosła 4-krotnie.

W okresie od stycznia do listopada  2017 r., zgodnie z danymi Federalnej służby celnej, wyeksportowano 434,3 tysięcy ton cukru, czyli  w 5,8 razy więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej. (w 2016 r. - 74,2 tys. ton) . Głównymi importerami rosyjskiego cukru są kraje WNP, Gruzja, Egipt, Serbia, Syria, Mongolia.

Na tle wzrostu produkcji własnej import cukru do Rosji spadł w tym czasie prawie 2 razy i wyniósł około 42,700 tys. ton.

×