Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Niemcy: Spadła produkcja mięsa

Autor: JK

Dodano: 08-02-2018 10:03

W 2017 r. w rzeźniach niemieckich wyprodukowano o dwa procent mniej mięsa.

W Niemczech w 2017 r. wyprodukowano 8,11 mln ton mięsa. Według niemieckiego urzędu statystycznego w porównaniu z 2016 rokiem oznacza to spadek o 2 procent (167 tys. ton).

W przypadku świń rzeźnych uboje spadły o 1,5 mln zwierząt (2,6 proc.) do prawie 57,9 mln sztuk. Uboje świń importowanych w niemieckich rzeźniach spadły znacząco o 839 tys. sztuk (18 proc.). W tym samym okresie liczba ubitych świń pochodzenia krajowego zmniejszyła się o 690 tys. sztuk zwierząt (1,3 proc.) do 54 mln sztuk. W ub.r. produkcja wieprzowiny zmniejszyła się o około 127,6 tys. ton do 5,45 mln ton.

Liczba sztuk ubitego bydła spadła o 111 tys. zwierząt (3,1 proc.) do 3,5 mln zwierząt w porównaniu z 2016 r. Szczególnie silny był  spadek uboju krów o 93 tys. zwierząt (7 proc.). W 2017 r. wyprodukowano 1,12 mln ton wołowiny o 6 tys. ton (2,3 proc.) mniej niż w 2016 r.

Ilość wyprodukowanego mięsa drobiowego w ub.r. wyniosła 1,51 mln ton była o 0,8 proc. niższa rok do roku. Chociaż wyprodukowano  o 12 tys. ton (1,3 proc.) więcej mięsa kurcząt, nastąpił spadek produkcji mięsa kaczek (o 12,7 proc.) i indyków (o 3,7 proc.).

×