Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Słodyszek rzepakowy

Autor:

Dodano:

Słodyszek rzepakowy – Meligethes aeneus F.

Rozwój

Słodyszek rzepakowy rozwija jedno pokolenie w ciągu roku. Chrząszcze zimują na miedzach w wierzchniej warstwie gleby lub pod darnią. Pojawiają się zwykle w kwietniu i rozpoczynają żerowanie na żółtych kwiatach oraz wierzbach. Gdy temperatura wzrośnie do ok. 15°C, przelatują na uprawy rzepaku, na których przegryzają pąki, żeby dostać się do pożywnego pyłku. Samice składają po kopulacji od 1 do 2 jaj do środka pąków (w ciągu życia do 200 sztuk). Po 4-6 tygodniach żerowania na pyłku wyrośnięte larwy wędrują do gleby w celu przepoczwarczenia. Chrząszcze pojawiają się w czerwcu, a pod koniec sierpnia szukają miejsc na zimowanie.

Szkodliwość

Największe szkody powodują chrząszcze słodyszka żerujące na rzepaku w fazie „zielonego pąka”, powodując ich zasychanie i opadanie. Kwiaty (a później łuszczyny) w uszkodzonych kwiatostanach są nierównomiernie rozłożone. Larwy także odżywiają się pyłkiem, jednak nie powodują istotnych strat, podobnie jak chrząszcze żerujące w pełni kwitnienia. Zagrożenie dla rzepaku jest większe, gdy po nalocie chrząszczy następuje ochłodzenie hamujące rozwój roślin.

×