Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Podlaskie smaki w „Spiżarni Suwalskiej”

Autor:

Dodano:

Stowarzyszenie „Podlaskie Smaki”, utworzone przez wytwórców produktów regionalnych i tradycyjnych, powołało do życia Podlaski Szlak Smaku. Członkowie Stowarzyszenia będą czynić starania, aby stał się markowym produktem turystycznym województwa podlaskiego.


Szlak smaku został podzielony na Spiżarnie, jest ich 9. Jedną z nich jest - Spiżarnia Suwalska, która została otwarta w pierwszych dniach maja.

Piknik rozpoczął się w miejscowości Bolcie na „Trójstyku Granic”.

- Z tego miejsca uczestnicy przejechali rowerami do „ Gościńca Użmauda”w miejscowości Rakówek. Trasę 6 km przejechało około 20 rowerzystów, podczas jazdy mogliśmy podziwiać piękne krajobrazy Suwalszczyzny. W gościńcu Użmauda prezes Stowarzyszenia „Podlaskie Smaki” Mariusz Cylwik powitał gości, których zebrało się ok. 100, a ja zaprezentowałem produkty wytwarzane przez członków Spiżarni Suwalskiej – mówi Wiesław Anielak, doradca Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i członek stowarzyszenia.

Jak opowiada Wiesław Anielak, prezentowane były nie lada przysmaki: wędliny wytwarzane przez Tadeusza Protasiewicza, prowadzącego masarnię rodzinną w miejscowości Ejszeryszki, warzywa i przetwory warzywne Sylwii Rydzewskiej, właścicielki ekologicznego gospodarstwa ogrodniczego z miejscowości Jemieliste, która dodatkowo poczęstowała gości chlebem pieczonym na kalmusie i swojskim pysznym smalcem.

Nie zabrakło przy tym okazji do poznania tajemnic przetwórców: Brygida Żeliszczak z Wiżajn przedstawiła proces wytwarzania serów dojrzewających wytwarzanych z mleka krowiego. Sery wytwarzane są zgodnie z ponad stuletnią tradycyjną recepturą, która jest nieprzerwanie stosowana przez gospodynie mieszkające w gminach Wiżajny i Rutka Tartak. Monika Giczewska z Dowspudy przygotowała dla gości lina w zalewie octowej. Tadeusz Pruszyński, właściciel Gościńca Użmauda, piąty członek „Spiżarni Suwalskiej”, ugościł zebranych zupą chlebówką - tradycyjnym specjałem kuchni gościńca oraz kartaczami i kiszką ziemniaczaną.

Członkowie Spiżarni Suwalskiej do uczestnictwa w pikniku zaprosili wytwórców produktów tradycyjnych ze „Spiżarni Litewskiej”. Danuta Bobin prezentowała tę Spiżarnię i wyroby dostarczone przez producentów z Puńska. Prezentowane były produkty Reginy Pik - znanej na Suwalszczyźnie producentki wyśmienitych ciast. Państwo Jolanta i Piotr Witkowscy prowadzą pasiekę i zaprezentowali przepyszne miody i inne produkty pszczele. Biruta Vikaras, właścicielka masarni Deśra, zaprezentowała słynne litewskie kindziuki. Podczas prezentacji i degustacji wytwórcy wyjaśniali gościom sposoby wytwarzania produktów.

- Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa O/T w Białymstoku Jadwiga Zabielska wręczyła producentom dyplomy i upominki za udział w promocji produktów tradycyjnych i regionalnych – mówi Wiesław Anielak. - Po obiedzie Tadeusz Protasiewicz zaprosił zebranych na pokaz i degustację pieczonego prosiaka. W pięknej scenerii opiekał prosię, a goście aktywnie w tym uczestniczyli. Organizatorzy i goście wymieniali się uwagami na temat produktów, sposobów prezentacji i sprzedaży wyrobów regionalnych i tradycyjnych.

Drugi dzień pikniku był poświęcony edukacji. Zebrani dyskutowali o wytwarzaniu wyrobów regionalnych i tradycyjnych na poziomie gospodarstwa. Wykład dotyczył również promocji i sposobów sprzedaży produktów tradycyjnych i regionalnych

- Wszyscy uczestnicy uznali, że spotkanie było bardzo owocne w wymianie wiedzy, informacji i doświadczeń. Zachęcamy turystów do korzystania z oferty członków spiżarni i handlowców do współpracy z producentami produktów tradycyjnych i regionalnych – podsumowuje Wiesław Anielak.

×