Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Konsument płaci za wodę, czyli jak można popsuć dobrej jakości mięso

Autor: Iwona Dyba

Dodano: 11-07-2018 10:16

Profesor Władysław Migdał z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, w rozmowie z serwisem farmer.pl ocenia rynek mięsa i wachlarz dostępnych produktów dla dzisiejszych konsumentów. Jednocześnie podkreśla, że nieuczciwe praktyki jak np. nastrzyknięcia mięsa wodą potrafią znacząco popsuć jakość sprzedawanego mięsa. Dodaje też, że w praktyce bardzo trudno jest walczyć z tym procederem.

Na krajowym rynku, mamy świetne produkty, jeśli chodzi o kategorię mięsa i wędlin. Oprócz tego, każdy może znaleźć coś dla siebie bez względu na to czy szuka taniego produktu, czy też bardzo wyszukanego. Profesor Władysław Migdał podkreśla, że świadomość konsumentów w zakresie kupowanych produktów spożywczych zmienia się z roku na rok. Pojawiła się też grupa konsumentów, którzy chętnie kupią tylko i wyłącznie polskie produkty. Ten trend będzie się rozwijał i napędzał krajową hodowlę.

×