Wydruk strony Farmer.pl - portal nowoczesnego rolnika

Czy dynamiczny rozwój produkcji żywca wieprzowego w Niemczech dobiega końca?

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 03-10-2018 10:48

Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej, u naszych zachodnich sąsiadów od dłuższego czasu obserwuje się oznaki kryzysu w produkcji żywca wieprzowego.

 Jak czytamy w komunikacie związku, Niemcy to jeden z liderów europejskiej i światowej produkcji wieprzowiny. Rocznie kraj ten wypuszcza na rynek 5 mln ton wieprzowiny, co wśród globalnych producentów tego rodzaju mięsa stawia go na trzecim miejscu, tuż za Chinami i USA. Ponad połowa produkowanej wieprzowiny przeznaczona jest na eksport co sprawia, że Niemcy są również w czołówce światowych eksporterów tego surowca.

Mimo to, od dłuższego czasu na tamtejszym rynku da się zaobserwować spory kryzys:

"Od ponad 2 lat branża wieprzowiny u naszego zachodniego sąsiada jest w stagnacji lub nawet kurczy się. Wyraźnie widać to na przykładzie spadającej produkcji czy gorszych wyników handlu zagranicznego wieprzowiną. Przyczyną braku rozwoju branży jest spadek wewnętrznej konsumpcji, wzrost kosztów produkcji żywca przy jednoczesnych długich okresach niskich cen na wieprzowinę. Przekłada się to na rezygnację z dalszej działalności wielu rolników" - czytamy w komunikacie KZP-PTCh.

Jak informuje związek, prawdopodobne jest, że coraz większe restrykcje związane z dobrostanem zwierząt i ochroną środowiska, będą powodować stopniowy wzrost koncentracji produkcji żywca wieprzowego, a mniejsze gospodarstwa będą wypierane z rynku.

 

 

×